Péteri horgásztó

Horgászat időpontja:2007.05.25., 2007.05.26., 2007.05.27.
Indulás előtt két héttel már elterveztük, hogy meglátogatjuk és egyben le is teszteljük a Péteri horgásztavat. Rettenetesen sok idő a két hét várakozás, mint az kiderült. Nagyon vártuk már a horgászatot és 2007. május 25-én el is érkezett a nagy nap. Péntek délután neki is vágtunk a kalandnak! Két éjszakát és két nappalt töltöttünk a tavon.

Az indulás és érkezés

Budapestről indultunk, az út nem volt több 20 percnél. Aki ide látogat annak egy kis segítség lehet, hogy amikor Péterinél lefordulunk, akkor egészen addig kell menni, míg egy zöld tábla jelzi, hogy Monor fele merre kell menni. Ott akkor Monor felé el kell fordulni és bő 30 másodperc alatt jobbra lesz a tó bejárata. Az autóval egészen a büféig lehet bemenni, annak ellenére, hogy egy kicsi tilos behajtani tábla ezt ellenzi. A tábla előtt azonban található egy parkoló is, melyhez az autót vissza kell hozni, miután kipakoltunk. A kipakolást segítendő található a tó bejáratánál néhány bevásárlókocsi, melyekkel a felszerelésünket a kívánt helyig eljuttathatjuk. A kocsit vissza kell vinni természetesen, miután a kipakolást befejezettnek nyilvánítjuk.

Környezet, felszereltség és a tó maga

A tó maga olyan 5 hektáros. Az egyik fele akadós. Az akadós fele a hídtól jobbra lévő rész (büfé felől). A part végig füves terület szinte, melyen mezítláb is nyugodtan ellehetünk. Fák csak kicsit hátrébb vannak, melyben csak az a nem túl kellemes tény, hogy ha erősen süt a nap és nincs napernyőnk, akkor nincs hova menekülni a forróság elől. A víz szép tiszta és tele van nádassal. A tó egyik felén komoly méretű nádfal húzódik. Ha nagyon nincs kapás és van nálunk focilabda, akkor a tó mellett található kis focipályán fényezhetjük tudásunkat is akár. A büfé előtt komplett bográcsozó hely található, friss ingyenes ivóvízzel valamint padokkal fűszerezve. Sajnos ez aránylag messzebb van a horgászhelytől, így ha valakire a főzés hárul, akkor annak nélkülözni kell a társaságot arra az időre. Sátorozásra van lehetőség. A part mellett található WC nem kimondottan az a kellemes hely, de mint megtudtam a büfében is található belőle, bár azt nem vettem szemügyre. Ha a tó büfé felőli oldalán horgászunk éjszaka, akkor szembesülhetünk azzal a kellemes ténnyel, hogy erős lámpák sietnek a segítségünkre eloszlatni a sötétséget. A lámpák fénye azonban nem zavaró kicsit sem. Sőt, ha valakit mégis idegesít, akkor le is lehet kapcsolni akár. Több lámpával felszerelt pózna is van a tó mellett. Ezek mindegyike be-ki kapcsolható manuálisan. A büfé igen jól felszerelt, mind csali ügyileg, mint ital szempontjából, sőt még szendvics is kapható, valamit bizonyos horgászkellékekben sincs hiány, de ez inkább tűzoltásra alkalmas. Meg kell említenem a tó személyzetét is, akik rendkívül szimpatikusnak, rugalmasnak bizonyultak. Amolyan családias légkör kerítheti hatalmába az embert ezen a helyen.

Kapások, horgászat és még ami kimaradt

Kapások tekintetében a tó elég szépen hozta magát. Leginkább este és hajnalban kaptak a halak, de akkor szinte folyamatosan. Nem tudom ez minek volt köszönhető, mert többen a tó honlapján panaszkodtak, hogy nincs is hal a tóban. Lehet, hogy a titkos csalimat szerették nagyon :), de az is lehet, hogy ez most egy ilyen alkalom volt. A szolunáris naptár egyébként ezt a pár napot az év legrosszabb napjai közé sorolta. Meg kell említenem azt is, hogy Csucsu barátom szombat este csatlakozott hozzánk és ő is folyamatosan kapkodta ki a halakat a tóból. Az egyik kapása szép nagy halnak bizonyult, azt állította, hogy amur lesz és, hogy nagyon rángat. Mikor közeledett a szákolás pillanata már kezdett gyanús lenni a dolog. A horgon nem más volt, mint egy hatalmas vízzel teli zacskó, nem amur : ). (karácsonyra majd kap tőlem egy könyvet Magyarország halairól) A másik tény, hogy roppant erős kis halak vannak a vízben, mert a fent említett barátom rod-pod-ját egy az egyben lerántotta a partról egy 2 kg-s potyka (az utolsó pillanatban sikerült megfogni a cuccot). Bár ebben az is szerepet játszott, hogy nem volt a dolog megfelelően rögzítve, de akkor is van szép súlya önmagában és botokkal együtt főleg.

Ami nem tetszett annyira

A tavon méretének ellenére rengeteg horgászállás található, mely a folyamatos keresztbedobások előfutára. Ezek a keresztbedobások meg is történtek sajnos. Bár nyilván ebben az is szerepet játszott, hogy a szomszéd képtelen volt egyenesen dobni és amikor keresztbe dobott még elnézést sem kért, sőt rám fogta a dolgot. Pedig rajtam is és a mellettem ülőn is keresztbe dobott. Vasárnap a horgászatunk végéhez közeledve, valamiféle ünneplést tartottak a tavon a büfé körül és sajnos elkezdték bömböltetni a zenét nem számolva azzal a ténnyel, hogy a parton horgászok ülnek, akik nem kimondottan zenét hallgatni jöttek a tóra.

Konklúzió

Összességében a tó remek volt, hangulatos szinte már túlgondozott és tiszta. Halak tekintetében sem lehetett a tóra panaszkodni. Szinte biztos, hogy visszatérünk még ide és a most szerzett tapasztalatokat majd akkor alkalmazni fogjuk. (például: jó nagyot kell dobni, hogy a szemközti nádfal előtt tudjunk horgászni)

2007.06.01., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.