Kék horgásztó

Horgászat időpontja:2007.06.09.
Hét közben Csucsu barátomtól kaptam egy hívást, hogy menjünk horgászni valahova a hétvégén. Az esemény bekövetkezett, nagy nehezen kiválasztottunk egy tavat, majd szombaton hajnalban útra is keltünk, hogy megnézzük mit rejteget számunkra a kis tavacska.

Az indulás és érkezés

Budapestről indultunk hajnal 4 óra körül. A tóhoz kevesebb, mint 20 perc alatt érkeztünk meg. Mivel a tó 5 órakor nyit, így egy kicsit várnunk kellett a kapu előtt, hogy bebocsátást nyerjünk. Az időt, arra használtuk fel, hogy szemrevételezzük a tavat kerítésen kívülről. A látvány elég lehangoló volt elsőre, a tó nagyon kicsinek tűnt, sehol egy nádas, sehol egy fa. Gondoltuk itt meg is fogunk sülni napernyő híján. Ez persze végül be is következett. Hajnali 5 óra előtt valamivel kinyitotta egy ember a kaput és begurultunk a halőrház elé, majd kifizettünk a jegyek árát, mely jelenesetben 1700 Ft volt per fő, tudniillik nem akartunk sok halat elvinni, pontosabban én egyet sem, Csucsu barátom pedig maximum egyet, vagy kettőt. Tehát a legolcsóbb napijegyet vettük meg, abból is hármat, hogy 3 bottal tudjunk egyszerre horgászni. Erre volt lehetőség itt. Kiválasztottuk a horgászállást (az autóval szabad volt bemenni bármelyik állásig) és nekiláttunk a tó ostromának.

Környezet, felszereltség és a tó maga

A tó nagyon kicsi viszont nagyon mély. Mint azt már fent említettem sehol sem láttam komolyabb nádast, illetve mentőárnyékot vető fát sem. A tó egyik fele strandnak van kikiáltva, melyet bóják választanak el a meghorgászható résztől. Ez egy kis félelemmel töltött el, mert arra gondoltam, hogy ha kijön a strandra 20-30 ember, akkor lőttek a csöndnek és a nyugodt víznek. A tó partja végig füves-homokos, de inkább a homok dominál, mely nem tesz túl jót sem a felszerelésünknek, sem a holminknak. Egy pokróc nem ártott volna, hogy az érzékenyebb dolgokat legyen hova csoportosítani védve azt a homoktól. A tó partja enyhén lejt túlnyomó részt, de vannak vízszintesebb részek is, ahova a széket helyezhetjük például. A horgászállások szinte pont megfelelő távolságra vannak egymástól, azaz az alsó határt súrolja inkább. A halőr házában kapható pár horgászcikk, mint például ágas. Csalit is lehet kapni, de aki csontit szeretne csalizni az inkább szerezze be máshonnan, mert az itt kapható csontkukacok nagyon fonnyadtnak látszottak. Szinte alig mocorogtak, ellenben a giliszta megfelelő volt. A halőrháztól kicsit távolabb a strand részen található egy nagyobbacska büfé is, melyben lehet kapni ennivalót, innivalót is (például sör, kóla (sör van a halőrházban is egyébként és kávé is), szendvics, jégkrém). A büfé 8 órakor nyit. A tó partján bizonyos távolságonként található pár mobil wc, az a kék fajta.

Kapások, horgászat

Kapások tekintetében a tó borzalmas volt ezen a napon. Ez vagy a melegnek, vagy annak tudható be, hogy nincs megfelelően telepítve a tó, persze lehet, hogy rossz csalival próbálkoztunk, rossz távolságokon, de ennek kisebb az esélye véleményem szerint. Végeredményben sikerült fogni 3 darab kis kárászt. Sok kapásnak tűnő esemény volt, de szinte sosem lett belőle hal. Hol rántott egy nagyot és utána soha többet, pedig a csali rajta volt a horgon még, hol szép lassan emelte és bevágásnál a csalin kívül semmi nem volt a horgon. A végén már rá sem mozdultunk a kapásokra, csak ha nagyon muszáj volt. Végül meguntuk az egészet és délután 5 órakor elhagytuk a szomorú esemény helyszínét. A tó jobban megostromolt minket, mint mi Őt.

Ami kimaradt

Az unatkozó horgászok rendre fürdőcskéztek, megmártózgattak a tóban. Így derült ki az is, hogy pár méterre a parttól (3 m) már pár méter mély (2,5 m) a tó. A strandolók zsivaja elég horgászélmény romboló volt. Aki a nyugodt horgászatot kedveli, annak semmi képen sem ajánlanám a tavat, főleg nem nyáron a strandszezonban. Vihorászás, kiabálások, sikítások, csobbanások sora… ezek jellemezték a strand felől áradó hangorkánt. A tó közvetlenül a főút mellett található, mely remek a megközelíthetőség szempontjából, egyéb esetben viszont hátrányként jellemezném, hiszen a száguldó motorosok, kamionok nagy robajjal zavarták meg a nyugalmat. A halőr egyszer körbejárt a tavon és értetlenkedve állt a kapások hiánya előtt.

Összességében

Egy eredménytelen napot könyvelhettünk el magunknak végeredményben. Ez a tó nem fogott meg bennünket annyira, hogy máskor is visszatérjünk ide egy esetleg kellemes és eredményes napot eltölteni.

2007.06.09., avanember
Képgaléria
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.