Csömöri horgásztó

Horgászat időpontja:2008.02.11.
Egy hirtelen elhatározást követően 2008. február 11-én hétfőn, elmentünk hárman (Imi, Sanyi és én) horgászni a csömöri horgásztóra. A reggel fagyosan indult, de később kitűnő időnk lett, mely a nap elvonulásával ismét fagyosra váltott. Némi félelem volt bennem, hiszen még nem lábaltunk ki a télből teljesen, de már muszáj volt horgászni egy kiadósat. Számunkra ezen a napon kezdődött el a szezon.

A tó, érkezés, környezet

A tó Csömörön található. Viszonylag jól megközelíthető, de kicsit kacskaringós út vezet odáig. Közvetlenül a tóhoz aránylag jó minőségű földúton juthatunk el. Két parkoló is van a tó körül. Első utunk a halőrházhoz vezetett (itt található a büfé is), ahol kiváltottuk a napijegyet. (2008. február 11-én: 2.600 Ft) A jegyváltás után a halőrház melletti parkolóból elmentünk a másik parkolóba, ahonnan gyalogosan kellett továbbmenni a kiválasztott horgászállásig. Autóval nem megközelíthető a horgászállások 50%-a körülbelül. A maradék egyszerűen megközelíthető, vagy kicsit trükkösen. A trükkös módszer: amikor a tónak halőrház felőli részén horgászunk, megközelíthetjük a horgászállást a tó mögötti földúton is, mely nem a horgásztó része egyébként. Itt egy 5-6 méter gyaloglás után ott is lehetünk a kiszemelt helyen. Mivel a tó területe nem túl nagy, így a legtávolabbi része is elérhető egy maximum 5 perces sétával az adott parkolótól. A környezetre panasz nem lehet, de persze így a tél vége felé még egész kopár minden, azonban látszik rajta, hogy ez egy szép nádasos, zöld terület lesz tavasztól. Csöndes, kényelmes a tó, itt-ott padokkal, asztalokkal. A víz viszonylag gyorsan mélyül és szép tiszta is. (2-5m) Igazi természetes környezet került itt kialakításra. A tóparton természetesen engedélyezett a bográcsozás is. A napijegyért (2600 Ft) 2 db nemes hal, 1 db rabló és 3 kg egyéb (kárász, keszeg) vihető el.

Horgászat, kapások

Sajnos ezen a napon nem kápráztatott el bennünket halak sokaságával a tavacska. Voltak kapások ímmel-ámmal, de valahogy nem sikerült időben bevágni sosem. A mellettünk lévő állásokon fogtak egy-egy halat ugyan, de ők sem vitték túlzásba. A nap vége felé nekünk is sikerült egyet a partra segíteni. Sőt, még egy olyan kapása is volt Iminek, melynek eredményeképpen a horog kiegyenesedett. Vajon mi lehetett? (rossz minőségű horog? :), valami hatalmas hal? na persze!) Kipróbáltunk mindenféle csalit, de csak nem jött össze. A tavon mindenki a mézes pufira esküszik, de sajnos azzal sem jött össze. Igaz mi a tónak a legmélyebb részén horgásztunk. Talán ez lehetett a baj, mert a jó időben lehet, hogy a halak a sekélyebb, melegebb víz felé vonultak. A legenda szerint a tóban található egy 18 kg-s csuka is. Aki ezt kifogja, az különböző jóságokban részesülhet. Ingyen napijegy a következő horgászatra. A hal fejét le kell adni (gondolom kipreparálják), a "maradék" elvihető. Képzeljük el mekkora pusztítást képes egy ilyen ragadozó okozni egy ilyen kisebb tavacskában. (4-5 ha) Még két említésre méltó dolgot szeretnék itt közzétenni, mégpedig, amikor a halőrházban váltottuk a napijegyet bepillanthattunk a tó fogási naplójába, melyben 10 kg-os busa is akadt és számos szép méretes ponty is. A másik dolog, hogy Imi már egy 8,5 kg-os csukát is akasztott itt elmondása szerint.

Összességében

A tó mindenképpen megérdemel még pár esélyt, mert nagyon jó a hangulata a helynek. Az itt töltött rövid idő alatt is megszerettem a tavat, úgyhogy 100%-osan biztosra mondhatom, hogy ide még visszatérek párszor.

2008.02.12., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.