Fundy horgásztó

Horgászat időpontja:2008.06.02.
Sziasztok! Nem rég lettem az oldal tagja, és ennek nagyon örülök, mert rég láttam ilyen kulturáltan összeszedett oldalt és ilyen rendes tagokat, mint itt! Nagyon jónak találom, hogy lehet készíteni a tavakról leírást, mert nagyon sokat segít azoknak, akik először szeretnének eljutni a megszokott környezettől eltérő helyekre, és kipróbálni tudásukat egy új helyen. Ezért döntöttem úgy, hogy én is hozzájárulok az oldalhoz, és ismertetem veletek a Fundy Horgásztavat.

Megközelítés

Bár a tó nem tartozott az általam olyan sűrűn látogatott tavak közé, mert a tótól nem messze, az M5-M0 körgyűrű felé haladva, található a Peremvárosi Tó (amit majd szintén szeretnék megosztani veletek), ennek a tagja vagyok, még is úgy döntöttem, hogy hosszú idő után meglátogatom és meg kell, hogy mondjam, nem bántam meg! A horgásztó Gyálon található, a Nagykőrösi út - Bem József utca találkozásánál, az M5-ös Autópálya felé haladva bal oldalt (a híd után közvetlenül), vagy az M5-M0 körgyűrű Gyáli lehajtójától 1 km-re jobbra a város felé (a híd előtt). Ki van táblázva Non-stop horgásztó címmel. A fő útról letérve, föld úton jutunk a tóhoz.

A tó környezete és szabályai

Szeretném mindenek előtt kiemelni a tó honlapját számotokra, ami a fenti linken érhető el. A honlap felépítése elég egyszerű, találtok leírást az árakról, elérhetőségekről, vannak képek, térkép a megközelíthetőségről, és vendégkönyv, ahol megbeszélhettek ezt azt, vagy kérdezhettek a tóról. Ami miatt én nagyon jónak tartom, az az, hogyha regisztráltok az oldalra, akkor az email címetekre mindig kaptok egy e-mailt, hogy mikor van telepítés, vagy verseny, vagy valamilyen rendezvény! Így mindig előre értesültök mindenről, és aki meg szeretné nézni, az megteheti, mert úgy tudom nyílt telepítés van.

A tóra érkező horgászok legelsőnek azzal szembesülnek, hogy a tó nem túl nagy. 1,5-2HA területű lehet maximum, a „nagy” tónak nevezett és van egy kicsi is, az szerintem max. 1 hektár. A nagy tavon lehet pontyot, amurt fogni, ragadozó halat, keszeget, kárászt. A kicsin pedig lehet pergetni fekete sügérre. A második, amivel szembesül az ide érkező, hogy nem sok fa van a tó körül, ami azt jelenti, hogy aki nem visz magával napernyőt, az 40° melegben tuti megsül. Ez lehet sokak számára negatívum, engem nem zavar. Egyébként a tó vize szép tiszta, nem akadós (tudomásom szerint), egyenlő vízmélységű mindenhol, egy két helyen vannak kisebb szigetek a vízben, egy két nádas, padok a tó körül, és wc több helyen. Továbbá mivel a tó szinte minden honnan behorgászható, a hétvégi horgászatnál arra figyeljetek, hogy vagy többen menjetek, hogy nagyobb részeket le tudjatok foglalni vagy számoljatok azzal, hogyha sokan lesznek, keresztüldobások előfordulhatnak! Ami nagyon jó és számomra pozitívum, hogy autóval be lehet menni a horgászállásig. Az úton 2 autó kényelmesen elfér, tehát nem kell kiállni a parkolóba. A tó napijegyes rendszerben működik! 2500Ft a napijegy, amiért 2 nemes hal és 3kg egyéb hal vihető el. A Koi pontyokat, compókat és az 5kg-nál nagyobb pontyokat vissza kell helyezni a tóba. Horgászigazolvány mindenképp szükséges, ami számomra negatívum. Illetve 1 nap csak 1 napijegy váltható, ami szintén negatívum számomra. Van éjszakai horgászat, ami 3000ft. Horgászat 6-20ig, éjszaka 20-6ig tart. Viszont úgy vettem észre, nem szólnak érte, ha előbb mész, gond nélkül beengedtek engem is. Negatívum még: A tavon nincs büfé (tervezés alatt állítólag) és nem láttam, hogy túl sok csalival lenne felszerelve a halőr ház, szóval mindenki vigyen magával mindent.

Horgászat és élmények (még a szomszéd is jól járt)

Június 2-án hétfőn mentünk ki a barátnőmmel a tóra horgászni. Egy héttel korábban kaptam egy mailt, hogy május 26-án lesz telepítés. Reggel 5 után egy kicsivel indultunk el, és 5:30-ra már a tavon voltunk. A halőr elmondta gyorsan a feltételeket, majd beengedett. A halőr tanácsára a halőrházzal szemben lévő partra kocsikáztam, ahol már 3-an horgásztak, abból 2-en éjszakai horgászok voltak. Letelepedtünk hát és kb. 6 órára már áztak is a botok a vízben. Az oldalon olvastam a fahéjas-pálinkás etető anyagról, ezért előző nap megcsináltam és nagy érdeklődéssel, és kíváncsisággal vártam az eredményt. Az egyik botra gilisztát és csontit tettem. A másikra epres kukoricát, és pufit. Úgy fél 9-ig, mondhatni nem sok eredménnyel kecsegtetett a tó. 1-2 húzás volt, aminek hatására a bedobott gilisztának hiányzott egy kis darabja, de ugyan úgy húztam ki a csalit, ahogy bedobtam. A balra mellettem lévő szomszéd is csak tenyérnyi kárászokat fogott. Hirtelen elhatározásból felindulva, úgy döntöttem, hogy bekeverek vaníliás Maros mix-et és az egyik botra azzal etetek, míg a másikkal marad a fahéjas anyag. Kb 10 perc telt el, amikor az új etető anyagra, kapásom volt. A damil kifeszült, a kapásjelző a bot tetején remegett. Bevágtam, mire örömmel konstatáltam a fék megszólalásából, hogy nagy halat fogtam. Kisebb szenvedéssel, de sikerült megmeríteni az első pontyot, ami 2,5 kg volt. A szenvedés abból adódott, hogy a potyka 3 etetőkosarat húzott magával és kb. 5 horgot, ami rátekeredett a damilomra. Még a hal kb. 3 méterre volt, a feltekeredett kosarak, elérték a botom elejét, így esélyem sem volt tovább tekerni az orsót. A mellettem lévő horgász oda sietett, hogy majd ő kibogozza, de ránézésre láttam, hogy esélye sincs kibogozni, úgy hogy a hal meg is maradjon. Úgyhogy a botot jó magasra tartva elkezdtem hátrálni, és valahogy csak sikerült a halat a szákba terelni. Kb. 10 percenként újabb és újabb hatalmas kapások jöttek, de sajnos nem akasztottam meg semmit. Sőt az egyik kapás következtében az egyik horgom is oda lett.

Gondoltam, az eddig feltett epres kukoricát és pufit lecserélem. Sima konzerv kukorica került fel és az ősidők óta általam és apám által használt csoda csali, a zizi. Pár perc elteltével újabb nagy kapás, de ekkor már húztam is ki a gyönyörű 1kg-os dévérkeszeget. Zizire jött! Közben sajnálattal konstatáltam, hogy ennyi idő alatt a fahéjas etető anyagra, még mindig semmi kapás nem volt, pedig már arra is zizit és kukoricát tettem. Úgyhogy mellőztem a fahéjas etető anyagot és vaníliás Maros-t tettem erre is. Nem is telt el csupán 10 perc ismét, az eddig mozdulatlan boton kapás volt. Barátnőmmel megbeszéltem, aki még nem nagyon horgászott eddig életében, hogy a következő kapásnál ő vág be, de nála ez a bot, bottartóról való leemelésével történt, amire én azt hittem, hogy ezt a halat biztos nem fogta meg. De úgy néz ki a szerelékem elég jónak bizonyult, mert a hal magát akasztotta meg és az előzőnél nem sokkal kisebb kb. 80 dekás dévérkeszeg került, barátnőm által a szákba. A botot épp hogy felcsaliztam, amikor a másik eddig bent ázó boton, szintén botot remegtető kapás volt. Bevágás után, már húztam is a második tő pontyot magam felé. Ami nagyon könnyen harc nélkül adta meg magát. Ez a példány 2kg-os volt. 1 botot visszadobtam és elmentem a halőrhöz megkérdezni lehet-e tovább horgászni vagy újabb napi jegyet váltani. Út közben a tőlem kb. 40 méterre ülő jobb szomszéd, kérdezte meg, hogy mit fogtam, mert látja, hogy egyfolytában merítő hálót fogdosom a kezemben, és a tavon eddig senki nem fogott semmit. Neki is csak 1 kapása volt úszós boton kukoricára, de neki eltörte a hal a bot spiccét és vitte a szereléket is. Mondtam neki én már megfogtam a két halam és azt akarom a halőrtől megtudni, lehet-e újabb napijegyet váltani. Sajnos a halőrhöz érve azt a választ kaptam, hogy nem lehet még egy napijegyet váltani, de horgászhatok tovább, amíg a keszeg félékből nem lesz meg a 3kg.

Szomorúan fordultam meg, de hamar elfeledtem bánatomat, mert a túloldalon hagyott barátnőm egyszer csak felugrott és felkapta a bedobott botot. Futva rohantam vissza, mire oda értem csak annyit mondott "segíts, mert nem bírom tekerni", kérdeztem mit fogtál, de a fék ismételt megszólalásából már sejtettem. Így hát átvettem tőle a botot! Addigra a hal, ami a tó közepe felé igyekezett, megfordult és megindult a mellettünk lévő nád felé. A nád előtt értem el, és sikerült onnan ki terelni. Megvolt a 3. ponty, amit már nem mértem le, de egy picivel volt nagyobb, mint a második 2kilós. Ezt a pontyot a szomszédnak adtam. Újabb 10 perc alatt megvolt a harmadik dévér, ami már 1,5kg-os volt.

Összességében

Mivel megfogtam a kifogható mennyiséget, összecsomagoltunk és haza mentünk. Haza indulás előtt a halőr megnézte mit fogtunk. 12-re megvolt a 2 ponty és a 3db dévér, ami több mint 3 kg volt. Nagyon jól éreztük magunkat, legalább is én nagyon boldog voltam, hogy ennyi halat fogtam, ilyen rövid időn belül. Sajnos a fahájas etetőanyag nem vonzotta a halakat, legalább is ezen a tavon, máshol lehet, hogy sikere lenne. Biztos kipróbálom még.

2008.06.11., sanyiboy25
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.