Nyékládházi Gólem horgásztó

Horgászat időpontja:2008.06.18.
Hatalmas 361HA! Helyenként igen mély akár 30m is lehet, de mivel kavicsbánya tóról van szó ez nem is annyira meglepő.

Megközelítés

Miskolcról a 3-as számú főúton haladva Nyékládházánál lekanyarodva, vagy továbbhaladva a 35-ös úton Tiszaújváros irányában az út mentén lesz balra. Budapest felől szintén a 3-as számú úton haladva vagy Miskolc felé, vagy Tiszaújváros felé.

A tóról

Hatalmas 361 ha! Helyenként igen mély akár 30m is lehet, de mivel kavicsbánya tóról van szó ez nem is annyira meglepő. A mai napig bányásszák, de ez a tó mérete miatt minket horgászokat nem fog zavarni ezt garantálom. Mivel én miskolci vagyok eredetileg (ott éltem 25 évig) gyakran jártam ide. Horgászni is és fürödni is. Igen, mert a vize rendkívül tiszta, algának semmi nyoma. Hínár-akadó csak elvétve, a vize néhol rendkívül hideg! A part egyes területein víkendházak vannak, itt főleg a strandolni vágyók tartózkodnak. Horgászat szempontjából érdemes olyan helyet választani ahol már nem strandolnak. Hely az van bőven. Körbejárni a tavat egy örökkévalóság, de megéri, mert olyan helyekre is bukkanhatunk ahol csak a madár lesz rajtunk kívül. Vannak kisebb-nagyobb szigetek is a tavon, ezekre is rá lehet menni, ha van nálunk csónak. Bár néha megzavarhatnak minket az odatévedt fürdőzők, de nem szokták zavarni a horgászokat. Rengeteg kialakított horgászhely van még a tavon, ezeket általában az oda járó horgászok alakították ki. Ha közvetlen a 35-ös főút mellet horgászunk, akkor egy kicsit zajos lehet, mert sok kamion, illetve autó jár rajta. Érdemesebb beljebb menni, nyugodtabb helyet keresni. A tó körül fák is vannak, elég nagyok, de van olyan rész ahol nincs semmi, ezért nyáron, ha ilyen helyet választunk érdemes napernyőt vinni magunkkal. A fák a bedobást nem akadályozzák. Mint már mondtam, rengeteg horgászhely van a tavon, így attól nem kell tartanunk, hogy ha későn érünk ki nem lesz hely. Bármikor kedvünkre válogathatunk. Helyenként a part mentén nádas is húzódik, néhol bedőlt fák vannak.

A halakról

Hatalmas méretű pontyok, amurok, harcsák, csukák, keszegfélék, süllők. Aki kishalat szeretne fogni például rablózáshoz, az megteheti, mert a snecik nyüzsögnek a part közelében. De ez a halacska a gyerekekkel ellátogatóknak is kedves kis örömöt hoz, ők is horgászhatnak! Könnyű megfogni őket, elszórakozhatnak velük.

Kapások

Főleg akkor a legjobb, ha előtte beetettünk, de kisebb halakat foghatunk anélkül is. Én személy szerint fogtam itt pontyot, csukát (3,6kg), harcsát (3kg) és persze apróhalat, keszegeket. Törpeharcsával SOHA sem találkoztam, tudomásom szerint nincs a tóban!

Összességében

Mindent egybevetve, azon kívül, hogy még ma is bányásszák, és helyenként fürödnek rajta, és hogy van strand része is, én ezt egy jó tónak tartom. Már a mérete is tekintélyes! Hal van benne bőven, mint írtam tekintélyes méretek is. De ahhoz, hogy kitapasztaljuk milyen is valójában, ahhoz többször el kell ide látogatni. Ajánlani tudom mindenkinek, családosoknak, gyerekekkel lévőknek egyaránt! Jó horgászatot mindenkinek!

2008.06.19., avasika
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.