Malév HE horgásztava

Horgászat időpontja:2008.07.20.
Shanyival egy Dabas közelében található horgásztó felé vettük az irányt, egy eredményes horgászat reményében. A Malév HE horgásztava volt a célpont.

Érkezés

A tó 5:30-6 órakor nyit. Valamivel 6 óra előtt odaértünk és kiváltottuk a napijegyeket (az engedélyre szüksége van annak, aki szeretne itt horgászni). Már korai érkezésünkkor is sokan horgásztak a tavon, voltak, akik éjszakáról maradtak a sátrakból ítélve, de frissen érkező horgászok is lógatták már a botokat. A hosszas napijegyváltást (2800 Ft) követően végre elindulhattunk a horgászállások felé. A tó megközelítését direkt nem írom most le, hiszen a térképen jól látható és igen bonyolult lenne így megfogalmazni.

A tó

A hivatalosan 23 hektáron elterülő tó igen szép látvány. Rengeteg a nádasos rész és nincsenek egymás szájában a horgászállások. Sok-sok fa is található a tó körül szerencsére. A szintén hivatalos adat szerint 2-10 méter között mozog a mélység. A halak jelenléte érezhető volt folyamatosan. Rengeteg rablást láttunk, igen nagy csapásokat is néha-néha. Némelyik egészen közel 2-3 méterre rabolt előttünk. A víz roppant tiszta, jó minőségűnek tűnik. A part mellett, ahol mi voltunk, 20-40 cm mély volt, majd 2-3 méterre beljebb már elsötétült. Igen sok volt a légy sajnos és egy kullancs is előkerült. A tópart tiszta és autóval minden horgászállás megközelíthető remekül. Bizonyos közönként WC is található a parton. A tavon csali nem kapható, de ital igen. Rövid, sör, üdítő.

Horgászat

A szolunáris naptár szerint nem a legszerencsésebb napon mentünk. Ennek ellenére sikerült kikapni a tóból pár halat. Sőt! Mindketten megfogtuk életünk első amurját! A hajnali órákban nemigen kaptak a sajnos, de 9 óra felé jelentkeztek az első kapások. Shanyinak sikerült kifogni az első halat, azt a bizonyos amurt! Irigykedtem is kicsit, mert már én is szerettem volna fogni egyet régóta. Nem is sokkal később nálam is jelentkezett egy kapás, ami szintén egy amur volt. 2,75 kg.

Shanyi amurját sajnos nem mértük le, mert a fotózással voltunk elfoglalva és a kíméletes bánásmóddal, de körülbelül akkora lehetett, mint amit nekem sikerült fogni. Mindkét esetben a partig könnyen kijöttek a halak, de a partnál elkezdtek menekülni. Most láttam először az amurnak ezt a hírhedt tulajdonságát. Miután megcsodáltuk a halakat, kulturáltan visszaeresztettük őket éltető közegükbe. Mindkét hal két szem fűzött csemegekukoricára jött. Később Shanyinak sikerült fogni még négy pontyot, nekem pedig két kárászt és egy compót, amit szintén nagyon régen szerettem volna már partra terelni. Egészen kicsi voltam még, amikor utoljára compót akasztottam a Balatonon. Jó élmény volt akkor is és most is. Epres pelletre (BUKI) jött, amit szilikon gyűrűvel tettem fel.

Összességében

Száz szónak is egy a vége egy jó, eredményes napot hagytunk magunk mögött. Én valamiért rettenetesen elfáradtam délután 3-4 körül és már menni szerettem volna. Kiszívott a nap azt hiszem. Erősen sütött és még így az árnyékot adó fa alatt is megégtem kicsit. Shanyinak az utolsó pillanatban is volt egy kapása, melynek eredményeképpen egy újabb pontyot szemlélhettünk meg. Szinte biztos, hogy majd egyszer még visszanézünk erre a tóra.

2008.07.21., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.