Öreg horgásztó

Horgászat időpontja:2008.10.02.
Célpontunk ezúttal az Alsónémediben található Öreg-tó volt. Reményünket növelte, hogy a telefonos egyeztetés alkalmával kiderült, hogy nemrég volt telepítve a tóba ponty és csuka. Egy jó kis horgászatnak néztünk elébe.

Érkezés

A tó Alsónémedi mellett található közvetlenül. Viszonylag puritánul van kitáblázva, így helyi emberek segítségét kellett kérnünk a megtalálásához. A táblán csak annyi állt, hogy Horgásztó. 6:30 körül megérkeztünk, majd kiváltottuk a napijegyeket (2.800 Ft) és nekiláttunk a horgászatnak. A halőrháznál lehet kapni etetőanyagot, csalikat, néhány horgászcikket és kávét is, valamint italokat. Ha jól láttam ennivaló nem volt, csak rágcsálni való. Az engedélyre nincs szükség, elég bármilyen igazoló okmány a horgászat megkezdéséhez.

A tó

A tó 2 ha körül lehet középen egy kis nádszigettel, körben nádfallal, fákkal. Nincs valami sok horgászállás rajta és autóval nem lehet megközelíteni a kiszemelt helyet. Mód lenne rá, mert van út körben, de nem engedélyezett. A mélyebb területet vettük górcső alá, így kellett túráznunk egy rendeset. A hely, amit kiszemeltünk egy stéggel volt ellátva, így viszonylag kényelmes volt a parton eltöltött idő. Az ágasok leszúrása okozott némi problémát, tehát ide javasolt a rod-pod használata véleményem szerint. Lehet, hogy a hidegebbnek köszönhetően, de a halak jelenléte nemigen volt látható. Körülbelül 7 órakor megkezdtük a tavon a horgászatot. A parton kis faházak is találhatóak, melyeket bérbe lehet venni. Állítólag villany és hűtő van bennük.

Kapások

A picker botomat és a pergető botomat vittem magammal. Amíg a picker ázott, addig a nádfal előtt próbáltam pergetni minden mélységben, többféle mű csalival is. Első körben vaníliás etetőanyagot, majd később mézeset is próbáltuk. Csalinak csemegekukoricát, mézes kukoricát, csontit, tigrismogyorós pelletet, pufit, gilisztát, epres pelletet is bevetettünk több-kevesebb sikerrel. Idő közben átszereltem a pergető botomat fenekezőre és bevetettem a nád elé. Tőlem körülbelül 10 méterre, jobbra, a nádtól pedig olyan 2 méterre. Amíg a picker bottal voltam elfoglalva, arra lettem figyelmes, hogy elindul a pergető botom a víz felé. Egy nagy ugrással mellé érkeztem és megmentettem a fürdéstől (sajnos a fék nem volt kiengedve). A bot másik végén valami roppant erő tevékenykedett. Ilyet még talán nem is éreztem. Apró lépésekkel a víz felé kezdtem menni, mert annyira húzott.

Hogy megmentsem magam a fürdéstől és a zsinórt a szakadástól a fék felé nyúltam, de elkéstem. Hangos csattanással lett vége a szinte el sem kezdett küzdelemnek. Adrenalin szintem az egekben és ott álltam kiegyenesedett horgászbottal. Kis időnek el is kellett telnie, mire kapcsoltam, hogy ez bizony meglépett. Viszonylag szomorú arccal elszívtam egy cigit és elképzeltem, hogy de jó lett volna, ha nem bénázom el. Csak a féket kellett volna kiengednem, semmi egyéb. Kapások tekintetében ez volt a nap fénypontja, bár volt pár kisebb-nagyobb mozdítás a többi boton, de semmi komoly. Az esemény után a tó túloldalán történt egy hasonló eset. Kiabálásra lettünk figyelmesek, majd nagy zörejre. A halőr botja elindult a tó felé. Az ember későn ért oda, már csak a csobbanást hallotta. Nem tétlenkedett, a másik botját azonnal kivette és rápergetett a saját botjának zsinórjára. A küldetése szerencsésen véget ért, mert 10-15 perc múlva megtalálta a botot, persze hal nélkül. Hiába dobáltam már utána a nádas elé, semmi sem történt. Kicsit még ráetettem egy marék kukoricával, de szép lassan ránk esteledett és feladtuk a horgászatot.

Update

2017. június 2-án hét közben ismét ellátogattam a tóra. Szembetűnő változást nem tapasztaltam. A tavon így hétköznap alig voltak, kényelmes pecában volt részem. Több kisebb pontyot is fogtam. A büfé elég jól felszerelt, lett, de lehet, hogy az is volt, már nem emlékszem a régi kalandra 100%-osan.

Összességében

A tó nem hagyott bennem rossz emléket, de mégsem volt az igazi. Talán majd, jövőre, ha jobb idő lesz ellátogatok újra ide fenekezni és pergetni egy jót.

2008.10.07., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.