Nexing horgásztó - Ausztria

Horgászat időpontja:2008.10.13.
Először is szeretnék köszönetet mondani kedves Frici barátomnak, aki elvitt magával erre a helyre és mindent magára vállalva megismertette velem a szomszédos ország horgászkultúráját.

Érkezés

Hajnali fél 5-kor indultunk útra tőlem Abdáról. Sajnos elég nagy köd fogadott minket mindenhol, így nem nagyon tudtam nézelődni az út folyamán, mert tejföl volt mindenütt. A megtenni való útvonal 190 km volt, amit sikerült több mint 2 óra alatt legyűrni, így 6:45-re értünk le a tóhoz. Amúgy nem nagyon kellett sietni, mivel akkor kezdett még csak világosodni, így bementünk a tóhoz tartozó kis vendéglőbe egy kávéra és elintézni a napijegy megvásárlását. Itt a vendéglőben lehet reggelizni, ebédelni, vacsorázni, inni, tévézni, friss sajtót olvasni, tehát minden ilyesmit, ami egy vendéglőben ildomos. Miután elintéztük a papír és pénzügyeket (15 Euro volt a félnapi jegy) beültünk a kocsiba és elindultunk le a tóhoz. Azért mondom, hogy kocsival, mert itt több tó van egymás mellett és amelyikre mi mentünk kicsit messzebb volt. Körülbelül 1,5 km, ez gyalog kicsit messzinek tűnik... :) Szóval odaértünk a tóhoz, ott volt kocsi parkoló és természetesen ott találhatóak a kis kézikocsik, amivel be lehet húzni a horgász felszerelést.

A tó

Ez a tó, amelyikre mi mentünk, körülbelül 4 hektáros. Nem túl mély a medre, de akadó-mentes. Néhol iszap réteg is van, de nem túl nagy. Van a tónak egy halpihentető, horgászat elöl elzárt területe is. Szerencsére én kaptam a mellette levő horgász placcot a 9-est. A tóban lévő hal állománya pedig ponty, amur, tokhal, csuka, harcsa. Amit érdemes tudni róla, hogy nincsen benne relatív kicsi hal. Pontyok olyan 7 kg-tól indulnak 25 kg-ig. :) Nos, amit tudni kell, hogy nagyon sok kikötés van, mint általában minden kinti horgászhelyen. Etető anyag mennyisége 1 kg plusz szemes (az nincsen korlátozva), zsinór csak monofil és nem lehet nagyobb 0,30 mm-nél, fonott zsinór használata tilos, még dobó előkének sem használható, csak max horog előkének. Leadcore zsinór maximum 80 cm. Horog csak B jelzésű lehet, ami egyet jelent a szakállnélküliséggel, mérete nem lehet 1-es, az ideális a 6-os.

Továbbá kell nagy merítő szák, pontymatracból is a nagy méretű, ami mellett ott kell lenni egy kisebb vödörnek teli vízzel. A megfogott halat, a lehető leggyorsabban vissza kell juttatni a vízbe és természetesen a látható egyéb sérüléseket fertőtlenítő spray-el el kell látni. Bojli használata szintén tilos, így fő csali a pellet. Elég sűrű ellenőrzések vannak, így ha jön az ellenőr, maximálisan együtt kell vele működni, ha kéri, ki kell tekerni a szereléket és megnézi mi a csali, mi a horog, úgyhogy nem nagyon érdemes kísérletezni a tiltott dolgokkal, amit megmondom őszintén, nagyon helyeslek is. Ebből is látszik, hogy kint mennyire védik a halak épségét és teljes mértékben működik a C&R. :) Természetesen itt halat sem lehet venni, csak hódolni szeretett hobbinknak.

Kapások

Hát szerencsére volt bőven, így párszor kellett szákolni is. Összességében fogtam 12 pontyot, a legkisebb 7,20 kg volt. A legnagyobb 13,80 kg. Volt 3 leakadásom és volt egy, ami oly erővel ment a bokrosba, hogy nem tudtam visszafordítani, így annak szakadás lett a vége... :( A legnagyobb hal, amit fogtak akkor a tavon egy 14,50 kg ponty volt. :)

Összességében

A tó egy nagyon szép környezetben fekszik, nagyon korrekt a halakhoz való hozzáállása minden horgásznak, nagyon segítőkészek, nagyon barátságosak és nagyon jó felszereltséggel rendelkezik. Nagy valószínűséggel, még erre a tóra visszanézek a jövőben és nem csak fél napra, hanem egy éjjeli horgászatra is, mivel lehet sátort verni a placcunkon. Igaz így egy 24 órás horgászat 30 Euróba kerül, de szerintem a halak tekintetében ez nagyon is megéri. :)

2008.10.15., Jimy
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.