Derítő-tó

Horgászat időpontja:2009.04.04.
Utunk ezúttal újra a Derítő tóhoz vezetett. Közel egy éve horgásztunk utoljára itt, így gondoltuk megnézzük mi változott a tavon. A hatalmas gyalogtúra emléke már csak homályosan élt bennem, de amikor odaértünk, akkor mintha csak tegnap történt volna, tört belőlem elő a keserűség. A gondolattól is elfáradtam.

Érkezés

Hajnali 5:30 körül érkeztünk. A halőrnek nyoma sem volt még, hiszen a tó 6 órakor nyitott. Felhívtuk az „ügyeletet”, hogy most mi legyen, mert mennénk már lógatni. Azt az infót kaptuk, hogy menjünk be nyugodtan és majd 8 körül jön, és akkor rendezzük az anyagiakat. A napijegy 3,300 Ft volt, a kiskocsi 300 Ft. Bepakolásztunk és nekivágtunk a hosszú sétának. Annyi változás történt talán, hogy a kiskocsi kereke rendesen forgott, ahogy kell. Amikor legutóbb voltam, akkor nagyon akadt. Sajnálatos módon a tó egyik fele tele van faházakkal, szinte méterenként és persze az a fele, ami gyalog könnyebben elérhető lenne. A tó másik fele áll rendelkezésre az idelátogató napijegyes, faházzal - stéggel nem rendelkező horgászok részére. A tó 31 ha, így viszonylag kemény sétára kell felkészülni, ha itt szeretnénk horgászni. Most egy évig biztosan nem megyek megint ide. :) A sétával nincs semmi bajom, de a túra nem nekem való. Horgászni szeretek, gyalogolni menetfelszereléssel már nem annyira. Közelebb kellene tenni a parkolót a kis hídhoz, vagy kéne oda is egy parkoló, mert szerintem nem jó poén elfáradva megérkezni a kiválasztott álláshoz. Nem sportoló vagyok, hanem horgász! No sport! :) Budapest felől jöttünk az 1-es főúton. Gyorsan és akadálymentesen tudtunk haladni, szerintem felesleges matricát venni az M1-re, annak, aki erről jön.

A tó és környezete

Így 1 év távlatából nem változott a környezet véleményem szerint. A táj továbbra is nagyon szép, igaz még csak éledezik téli álmából, de így is van egy feelingje. Mint említettem a tó ~31 ha, így van hely bőven. Partját sűrű erdő, nádas, dombok ölelik. Nem egy kockató az biztos. Itt-ott a vízben kiálló tuskók, fák, lent akadós terep javarészt. Ahol horgásztunk ott ugyan nem volt akadós és körülbelül 1,5-3 méter mély lehetett a víz. Az úgynevezett magas parton attakoltuk a tavat. Megijedni nem kell annak, aki még nem járt itt, mert csalóka a neve. Nem annyira magas, közel van a víz és kényelmesen lehet horgászni. Miután feléledtem a gyaloglás okozta kómából nekiláttam a horgászatnak. Befele jövet áthalad az ember egy kis hídon, amely egy patak felett ível. Láttam a honlapon is és Shanyi is mondta, hogy ez a kis patak is meghorgászható. Mikor legutóbb voltam, akkor ez a kis infó elkerülte a figyelmemet. Ide is lehet napijegyet váltani. A vadregényes közegben, kárászozni, süllőzni lehet, bár kitudja, mennyi minden van még benne. A horgászállások megfelelő távolságra vannak egymástól. Az állások némelyikén vigyázni kell azonban a hátul húzódó erdő fáira. A figyelmetlen horgásznak hamar a lombkoronában lesz a szereléke, ahonnan nagyon kicsi az esély a szabadításra. A part szép tiszta, gondozott. Sűrűn található kuka is. A dolgainkat kényelmesen el lehet végezni az erdőben nemre való tekintet nélkül, vagy kint a halőrháznál (!).

Kapások

Érkezésünkkor a víz élettel teli volt. Rablás, csobbanások, hullámok itt-ott… érezhető volt a halak jelenléte. Bekevertem az etetőt, összeszereltem a botokat és már ment is be a cucc. Mire én kész voltam az első bottal, Shanyinak már a telós botja régen bent volt, sőt talán már mozgolódott is a kapásjelző. Lévén áttértem a feederes horgászatra, nekem már kicsit körülményesebb volt elkezdeni a horgászatot. Az ágasokat sem volt egyszerű leszúrni. Hol nagyon kemény volt a föld, hol tele volt kővel. A rod-podot pedig eltörtem. Innentől említésre méltó dolgok nem nagyon történtek. Fogtunk 10-15 kárászt, igaz volt közöttük 1,22 kg súlyú is. Ezen a szakaszon ponty nem jött, csak kárász, mindegy mit csalizott az ember és mekkorát dobott. Pedig Shanyi vett egy pontyozó fotelt is. (jól átverték...) Shanyi haverja pár nappal előttünk volt kint és 4-5 kg-s pontyokat fogdosott… állítása szerint. :) Lehet kivette az összest… Miután elégetett a nap, 5 óra felé összepakoltunk és kínkeservesen újra egy „remek” túra elé néztünk. Kicammogtunk a parkolóba, majd elindultunk haza. Útban a parkoló felé láttam egy szákot, amiben azért volt potyka. Az akadós részen fogták. Tudtam, hogy oda kellett volna menni! A következő beruházásom egy napernyő lesz!

Összességében

A tavon építési tilalom van érvényben áprilistól novemberig, ha jól tudom és tilos mindennemű a horgászokat zavaró tevékenységet folytatni. Ezt az infót szerintem nem közölték a közelben lévő quados pályát birtokló embereknek. Egész nap pár perces kihagyásokkal fingatták a quadot esztelenül. Mintha erdőirtás lett volt motoros fűrészekkel. Ez elég zavaró volt, de bele kellett törődni. Miután ez sikerült, megjelent egy motoros az égben ejtőernyővel! Szerencsére az is hangos volt. Már csak a dzsetszki hiányzott és teljes lett volna a repertoár. Sőt! Shanyi elmondása szerint még lövöldözni is szoktak errefelé. Az idő remek volt és az a pár kárász is jobb volt, mintha semmit sem fogtunk volna. Legközelebb, ha ide jövök, akkor valószínűleg a faházas megoldást választom, bár nem olcsó a dolog. 10-15 rongy per 24 óra, ha jól tudom, plusz a napijegy, de ezzel megváltottuk a felesleges sétát és bizonyos házak előtt etetve is van a terep folyamatosan.

2009.04.07., avanember
Kapcsolódó írások
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.