Palotási-víztározó

Horgászat időpontja:2009.03.28.
Kisebb tanakodást követően a híres Palotási-víztározóra esett a választás. A horgászat szombatra esett és végre jobb idő is volt, így gondoltam mindenhol sokan lesznek, de talán ezen a 60 hektáros tározón lesz még azért hely.

Érkezés

Hajnali 06:15-kor érkeztünk meg a tározóhoz. Tulajdonképpen a 3-as út egyenesen a tóhoz vezet, egy kis csavar van a dologban Aszódon, mert ott az első körforgalomnál a harmadik kijáraton kell kimenni. Ha innen kijutottunk, akkor már nem kell letérni semerre, egyenes az út a tározóig. Amint megérkeztünk Palotásra már érdemes is figyelni balra, mert hamarosan megláthatunk egy vízfelületet. Elsőre nem is tértem ott le, mert onnan az útról nem tűnt valami nagynak a víz. Továbbmentünk, de láttam, hogy kár volt. Visszafordultunk és lekanyarodtam a tó felé. Lezötykölődtünk a halőrházhoz, ahonnan már látni lehetett a hatalmas vízterületet. Megérkeztünk. Budapesttől egy jó órányira van a tó. Egy dologra kell nagyon ügyelni, ha Budapest felől megyünk, hogy Aszód után az út állapota hamarosan katasztrofális állapotokat ölt. 10-20-szal lehet közlekedni néhol a rendes főúton. Nem semmi. Akkora kráterek vannak húszasával az úton, hogyha azon 70-nel átmegy az ember, mert nem figyel, tuti, hogy szétesik az autó.    

A tó

Szélcsend volt. Kiváltottuk a napijegyet, mely 2.800 Ft volt. A tó partját erdő és nádas szegélyezi. A víz mélysége 2-4 méter körülbelül. Sajnos a természet még csak most éled és igencsak kopárnak tűnt a part, de így is szép volt. A nádas is még barna színben hajladozott. A tó állítólag 6 órakor nyit, de amikor 5-6 perce mentünk a parton és egy hely sem volt szabad, akkor kicsit megijedtem. Nem tudtam elhinni, hogy ezek az emberek mind 6-ra értek ide. 4-5 álláson csak botok voltak hármasával, ember sehol. Nyilván a bojlisok foglalták be a helyeket. Utána egy-egy sátor és megint botok. Szerencsére sikerült találni egy állást, le is parkoltam azonnal. Bár láttam, hogy a szemközti oldalon is volt még hely. Az állás, amit kiválasztottam kicsit saras volt, de elég tágas és nem is lejtett annyira. Sőt még tűzrakó hely is volt pár méterre onnan, padokkal. Jobbra-balra pedig sűrű nádas lengedezett (a szél ekkorra már néha-néha megmozdult). Gondolom a bojlisok már tegnap óta itt üldögéltek, de sokan voltak, akik biztosan nem. Szerintem 5-kor már beengedték az embereket, vagy nem tudom. Kipakolásztunk és megkezdtem életem első feederbotos horgászatát.

Horgászat, kapások

Elkészítettem a szereléket, felállítottam az ágasokat, csaliztam és már ment is be a cucc. Elsőre egy szem epres kukorica és 3 darab csonti került a horogra. A hosszabb heavy botra. A másik botra egy újfajta csalit tettem, amit a Maros cég forgalmaz, valamiféle kocka alakú pellet (puliszka). Epres és mézes ízben vásároltam, doboza 250-255 Ft között mozog. Tűzni és fűzni is lehet. Az etetőanyag mézes volt, csontival és csemegekukoricával összekeverve. Egy jó óra elteltével megmozdult az epres bot spicce. Érdekes volt a kapás. Épphogy megremegett a spicc, majd kicsit kiegyenesedett és picit visszagörbült. Szerintem ez a kapás egy karikás kapásjelzővel nem is látszott volna. Be is vágtam, majd nagyon szépen begörbült a bot. Nagyon jó érzés volt ezen a boton a hal. A bot maga karcsú, de roppant erős. Elsőre furcsa is volt, hogy mennyire görbül, de a fárasztás folyamata alatt éreztem, hogy ebben a botban még rengeteg erő van. A jó 1,5-2 kg-s compó volt a horgon. Ritka egy hal és nagyon szép és roppant erős is. Innentől már nem sikerült több halat fognom, bár a mellettem ülő ember még két darab potykát merített. A felerősödő szél is nehezítette a dolgomat. Néha ugyan láttam kapást, de későn reagáltam rá, néha pedig nem tudtam, hogy a szél csinálja, vagy a hal. Körülbelül 40 méteres dobásokat tudtam produkálni. Nem tudom, hogy ez elégnek bizonyult-e. Ha nagyobbat dobok, lehet, hogy több halat fogok. Nem nagyon mertem megküldeni az új botokat egyelőre. Gondolom a most ébredező halak is finomabban kapnak, mint a melegebb hónapokban, így nem a legjobb időszakot választottam a feederbotos horgászat rejtelmeinek elsajátítására, de nagyon tetszik a módszer...

Összességében

Ide még biztos, hogy visszajövök, mert úgy érzem, hogy ebben a tározóban sokkal, de sokkal több, van, mint amit most megmutatott nekem. Szívesen benevezek majd egy éjszakai horgászatra is itt. Az, hogy autóval be lehet állni kimondottan örömteli, lévén hatalmas a terület. Sok állás van ugyan a parton, de mivel a tavat egy telkes övezet, és két falu veszi körbe, így gondolom szabad helyet vadászni nehezebb lesz a melegebb hónapokban. Majd lehet, hogy hét közben megyek.

2009.04.07., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.