Napsugár horgásztó

Horgászat időpontja:2013.10.12.
Ismét ellátogattam a Napsugár horgásztó kettes fémjelzésű tavára, de bár ne tettem volna, mert ahogy a múltkor is, most is csalódnom kellett.

Érkezés

Már rutinosan kanyarodtam le a főútról, legalábbis ezt hittem, de természetesen kiderült, hogy rossz útra, szerencsére azonban csak egy kerítésnyit tévedtem, korrigáltam a hibát és megálltam a sorompónál. A tó így közeledve október derekához 6:30-kor nyitja kapuit a napijegyes horgászok előtt. Ezt rendesen be is tartották, így a sorompó felnyitása után behajtottam a halőrházhoz és kiváltottam a napijegyet, abból is a sport kategóriát, amely 2.000 Ft volt a két botra, illetve Szilvinek váltottam még egy botra engedélyt +700 Ft-ért. Az anyagiak elrendezése után nekiláttunk a horgászatnak.

A tó

A tó területe 13 hektár, ami nem is olyan kicsi, vize szép tiszta, partja gondozott, kényelmesen meghorgászható. A napijegyes horgászok autóval behajthatnak, az autó is nagyon jól elfér és az elakadástól sem kell tartani, bár érdemes óvatosan közlekedni, van egy-két nagyobb gödör, amit jobb kikerülni, mint belehajtani. Kihelyezett WC-ket nem láttam, vagy nem emlékszem pontosan, de van annyira bokros, susnyás a terep, hogy gond nélkül el lehet intézni a dolgunkat. A tavat megfelelő mennyiségű fa és bokor veszi körbe, melyek így ősszel nagyon szép, színes világot kölcsönöznek a tájnak. A látképet ugyanakkor egy hatalmas sóderbánya, vagy kavicskitermelő egység csúfítja el, mind kinézetével, mind a zajjal, ami a véget nem érő munkával jár. További hátrányként kell említést tennem a főút közelségéről. Temérdek kamion, traktor és egyéb roppant hangos gépezet húzott el mögöttünk szinte 40 másodpercenként. Volt egy-két alkalom, amikor közel, s távol semmi nem zavarta meg a csendet, sőt olyan is volt, amikor a kavicstermelő egység is leállt, de sajnos ezek az idilli pillanatok 5 percig sem tartottak, bár ekkor még lehetett hallani a madarakat is.

Horgászat

Nehéz írni a semmiről, de megpróbálom. A napijegyes partszakasz legutolsó helyét foglaltuk el a halőr javaslatára, bár már itthon is azt a helyet szemeltük ki, így a tó teljes végét mi tudtuk meghorgászni, keresztbedobás kizárva. Éreztem, hogy van a mai napban valami, hogy végre lesz hal ezen a tavon is, minden előjel jónak ígérkezett, a hőmérséklet, a pár órája hullott friss eső, az enyhe szél. Az idők folyamán szépszerével tettem szert különféle csalikra, dipekre stb. Nincs okom panaszra e téren, volt mivel próbálkozni. Összetettem a botokat és bevetettük a szerelékeket. Szilvinek egy kis picker bot jutott, én pedig a szokásos két feederbotommal vallattam a tavat. Idő közben rendesen megtelt a partszakasz, mellénk egy kétfős brigád érkezett. A napi hírekről és a slágerekről folyamatos tájékoztatást kaptunk, hiszen a rádió elengedhetetlen egy kiváló horgászathoz. Sajnos reggeltől-végig hallgatták, a vízen pedig jól terjed a hang a legnagyobb bánatomra. Kapás semmi, de még csak egy ici-pici mozdítás sem, sehol semmire. A srácoknál sem volt semmi és a további szakaszon sem láttam görbülő botokat. Az, hogy lehet egy-két hal a vízben kiderült, hiszen csónakból fárasztottak valami egyedet, melyet a halőrház előtt bevontatásos módszerrel akasztottak. gondolom igen etetett hely lehet. A bojlis oldalon egy lélek sem tartózkodott, így gond nélkül végighúzatták magukat a hallal az egész tavon. Szegény pára biztos kiköpte a „tüdejét”. Ilyen izgalmas körülmények közepette úgy döntöttünk, hogy 14 óra felé lelépünk, így is tettünk. Kifelé menet a halőr rákérdezett, hogy volt-e valami majd, amikor közöltem, hogy semmi, értetlenkedett, mert itt „mi” folyamatosan fogdossuk a halakat. Három, ötkilós egyedeket. Mondtam Neki, hogy nyilván igen jól etetett hely lehet ez a partszakasz, de azt mondta, hogy "ááá" sima keresőhorgászatot űz és így fogdossa a halakat. Ja, persze! Majd legközelebb… Na, olyan nem lesz.

Összességében

Lehet, hogy nehéz terep és lehet, hogy csak a többnapos horgászatnak lenne eredménye, de az is lehet, hogy nincs benne hal. 13 hektár baromi sok, ezt feltölteni megfelelő mennyiségű hallal sem lehet egyszerű. Egy biztos, én már másodjára próbálok itt szerencsét, de többet nem fogok. Szeretnék halat is fogni, élményekkel távozni, nem csak révedni előre. Persze kirándulásnak is felfoghatom és úgy egyébként is jó kint a szabadban a jó levegőn, de mégis csak horgászni mentem. Annak ajánlom a tavat, aki nem szereti az eseménydús pecát és szereti a 12 méter, de itt-ott 4-5 méter mély tavakat és 25-ös zsinórral, vagy annál vastagabbal rendelkezik. Ez ugyanis itt egy kritérium.

2013.10.12., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.