Tárnoki horgásztó

Horgászat időpontja:2013.10.20.
Most egy olyan tavon jártam, amelyet egyszer már meglátogattam, bár akkor még gyerek voltam és édesapámmal mentem.

Érkezés

Az úttal nem volt probléma, pontosan tudtam, hogy merre kell mennem, semmi sem változott e tekintetben. A sóskúti úton kell haladni az M7-es híd felé és a híd előtt le kell kanyarodni. Előzetes telefonálás alapján tudtam, hogy a tó 7-kor nyit, de azt nem, hogy a tagok éjjel-nappal elő láncként körbeülik a tavat, így hely már nyitáskor sem igen van, legalábbis számomra elfogadható hely nem volt. 6:40-körül odaértünk Szilvivel, már éppen derengett. Odaballagtam a halőrházhoz, de minden sötét volt még. Volt egy ember az ablaknál, aki írogatott valamit, de mint kiderült Ő is tag és csak felírta magát a kifüggesztett lapra. Tájékoztatott, hogy Ő egyben halőr is és menjek, foglaljam el a helyet, készüljek össze és majd 7-kor jöjjek vissza jegyet váltani. Rendes, segítőkész ember volt. Elmondta, hogy a túlsó oldalra, ahova szerettem volna menni teljesen felesleges átmenni, mert nem lesz már hely. Már? Én azért megpróbáltam. Teljes felszereléssel, gyalog nekivágtunk a tó túloldalának. Bukta... Mikor a kezem már éppen kezdett leszakadni a cipekedéstől, meg kellett fordulni és irány a parkoló felőli oldal. Kemény menet volt, még most is érzem a húzódást a kezemben. A parkoló felőli oldalon volt még hely ugyan, de nem véletlenül. Senki sem szeret azon az oldalon horgászni. Nem volt mit tenni becipekedtünk oda, nem túl messze a parkolótól, a tó közepén húzódó ősnád első nyílásához. Kipakolásztunk, felszereltem a botokat remegő, elgémberedett kézzel majd szép lassan megérkeztek a horgászok erre az oldalra is, leginkább tagok. Jött két haver, egy idősebb és egy fiatalabb és, ha hiszitek, ha nem az egyik a jobb, a másik a bal oldalamra ült. Átpofáztak rajtam, pöfékeltek folyamatosan, hangoskodtak, hozzám szóltak. Fogtuk a cuccainkat és kettővel odébb költöztünk. Szánalmas. A tőlem balra ülő remek horgásztárs el is foglalta a helyünket azon nyomban és a teleszkópos seprűnyelével már vallatta is a feneket. Ilyen remek hangulatban kezdődött meg a kalandunk.

A tó

A tó igen kicsi, 1,5-2 hektár lehet, de nem kocka, hanem elnyújtott alakban. Közepén erős és széles nádfal húzódik 2-3 méteres átjárókkal. A tavat az egyik oldalról szép fás terület, míg a másik oldalról lakóövezet veszi körbe. A lakóövezet oldalán húzódik egy kis út is, amelyen be lehet ugyan hajtani kipakolás céljából, de utána ki kell állni a parkolóba. A horgászállások nagyon-nagyon közel vannak egymáshoz. Van, ahol csak 2 méter a távolság. Nevetséges. Ehhez mérten a napijegy rendkívül drága volt, 3.500 Ft. Sportjegy nincs. A parkolóban sok autó elfér. A horgászat ideje alatt az M7-es folyamatos zúgását hallani, de annyira nem idegesítő, mint mondjuk a nádfalba dobni a szereléket, ami nem nehéz. Olyan 25-30 méterre lehet a parttól, így célszerű pontosan dobni. Véleményem szerint a tó a húshorgászok paradicsoma.

Horgászat

7:30-8:00 körül tudtuk megkezdeni a horgászatot, a fent már leírt macera miatt. Próbáltam a lehető legközelebb dobni a nádfalhoz, mert abban reménykedtem, hogy ott húzódnak meg a halak, keresvén a biztonságos zónát, illetve a táplálékot. Gondolatom beigazolódni látszott, de sajnos nem értem oda időben. Amíg szereltem a pergető botomat lassú, de folyamatos görbülésbe kezdett a spicc. Pár lépésre voltam ugyan, de mire odaértem visszaállt alapállapotba. Ennek bizony be kellett volna vágnom és szerintem meg is lett volna, még az is lehet, hogy valami termetesebb példány piszkálta a csalit az óvatos kapás okán. 10 perc múlva kitekertem, de minden rajta volt, ahogy dobás előtt. Közben megérkezett mellém egy nyilvánvalóan tag horgász és a teleszkópos furkósbotjával rögvest be is dobta a nádfal kellős közepébe a cuccát. Gondoltam nem is baj, így egy ideig biztosan nem dob keresztbe. Egy állással odébb ült le mint, ahol mi voltunk, így volt legalább 10 méter közöttünk. Sajnos a cigi füstöt ez nem nagyon érdekelte, rendületlenül kaptunk jobbról és balról is az áldást. Épp csaliztam az egyik botot, amikor roppant mód meggörbült a spicc. Ááá, szaladtam egy 20-30 centit és odaértem. Még mindig görbült és egyre jobban… Bevágtam! Erős húzás a túloldalon. Éreztem, hogy ez nem lesz annyira rossz, vagy kicsi, de roppant erős. Szépen dolgozott a bot, pergett az orsó. Minden klappolt. A hal a mellettünk található bokros terep felé vette az irányt, de szerencsére át tudtam emelni a botot a bokor felett. Egyre közelebb volt már, mikor újra kitört elemi erővel. Lehúzott pár métert, kicsit keményítettem a féken és újra megpróbáltam kifelé irányítani. Burványlott a víz, majd megmutatta magát. Egy gyönyörű szép tükörponty volt a horgon. Még pár másodperces birkózás után Szilvi megszákolta.

Persze közben az egyik tőlem balra lévő kiváló horgásztárs (akik körbefogtak) odajött kellemetlenkedni. A füsttől majdnem megfulladtam és nem tudtam oldalra lépni tőle, mert akkor a lábára lépek. Olyan közel állt, hogy azt hittem beleesik a vízbe. Ott lábatlankodott a majom. Állítólag ez volt aznap a harmadik hal. 3 kilós egyed volt, szép, egészséges forma. Szilvi lekezelte a pici sebet, amelyet a rendkívül jól akadó horog okozott, majd pár fotó után szépen elengedtem. Aznap már nem volt több kapás, de nem csak nekem. A parton, amíg láttam sehol sem. Többen panaszkodtak is és jöttek kideríteni, hogy mivel fogtam. Nem nagyon szeretek beszélgetni. A csali egyébként 2 szem fűzött csemegekukorica volt egy hungarocell golyóval picit elemelve a földtől, hogy táncoljon a fenéken, a horgot pedig a biztonság kedvéért lesúlyoztam 3 darab csontival. Ezt mostantól sűrűbben fogom alkalmazni, le is kellene védetnem az elgondolást. :) Viszonylag korán 14 óra felé úgy döntöttünk, hogy inkább a nyugalmat választjuk a horgászat helyett és elhúztunk haza.

Összességében

A tó szép, de többet nem megyek ide az biztos. Aki szereti a zsúfoltságot, a drága jegyet, s rugalmatlan hozzáállást, annak kiváló élményekben lehet része ezen a remek kis vízterületen. Ez a maradi gondolkodásmód, ami az egyesületi vizeket jellemzi, már nagyon az agyamra megy. Se plusz bot, se feleség- és sportjegy, se autóval beállás és még drága is, na meg a telepítések.

2013.10.24., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.