Mányi horgásztó

Horgászat időpontja:2013.10.26.
Még, így október derekán is remek időt fogtunk ki, így kilátogattunk a mányi horgásztóra. Az előzetes felmérés alapján ígéretesnek tűnt.

Érkezés

Budapest felől az 1-es úton haladva simán megközelíthető a vízterület. A főútról kavicsos, földes út vezet a tó parkolójáig. Ha jönne velünk valaki szemben ezen az úton, akkor nagy bajban lennénk valószínűleg. Valakinek biztosan tolatnia kellene. Nem is keveset. Nos, az út egyszer csak elfogy és gyakorlatilag máris parkolóban találjuk magunkat. Sajnos cipekedős tóról van szó. Előzetes telefonos érdeklődés alapján megtudtam, hogy a jövő héten lehalásszák a tavat, készülvén a télre. Lehet pergetni és van sportjegy is. Velünk egy időben érkezett egy másik horgász is, aki már rutinosan be is ment a kiszemelt helyére. Nekünk még várni kellett a parkolóban egy bő fél órát, mert akkora köd volt és sötét is, hogy eltévedtünk volna. Mikor a látótávolság megközelítette a 15 métert elindultunk. A séta közben találkoztunk az emberrel is, akinek már bent is volt két botja. Kicsit kérdezősködtem, Kiderült, hogy Ő tag itt és a legjobb hely a tó túloldalán van, pont vele szemben. Ott csak 25-30 méterre kell dobni és mindig van hal, csak most nem volt kedve elmenni odáig. Nekünk sem. Célba vettük a parkoló felőli oldal utolsó helyét, így mellénk már csak egy oldalra lehetett ülni. Lehetett volna, ha jött volna horgász. A tavon egész nap egyedül voltunk, sőt az ember, akivel beszélgettem bő 50 perces peca után elviharzott, miután kijött a halőrházból. Itt kicsit gyanússá vált az a jövő heti lehalászás. Szerintem ez már megtörtént és a folytatása lesz jövő héten.

A tó

A környezet nagyon szép. Nem kockatóról van szó. Partján sűrű nádas, fák és esőbeállók övezik. Területe viszonylag kicsi. Szerintem 2 hektár lehet, azonban átdobni a túloldalra nem lehet. Azt állások megfelelő távolságra vannak kialakítva, de van olyan partszakasz is, ami egybefüggő, így oda ül le az ember, ahová szeretne. Itt-ott egy-két pad is van. Az esőbeállókban is le lehet ülni, bár az messzebb van a parttól, így egy esetleges kapás esetén lehet, hogy oda sem érnénk, egy feederkapást pedig nem is látnánk. A terület füves, tiszta, kényelmes és gondozott. A tavat övező fákon túl termőföldek, illetve egy erdő található, amelyen keresztül lehet megközelíteni a vízterületet. A nádterületek nagy részét már felégette a helyi gondozóember, de azért még így is sűrű volt. Biztos nagyon jó a szemnek tavasszal, amikor zöldell.

Horgászat

Nos, ismét nehéz írni arról a kevés eseményről, ami történt. Gyakorlatilag a feederen egy kapás volt, de az inkább egy zsinórba úszott rablóhal lehetett. Természetesen mindent próbáltam, de semmi. Egy kicsi pöccintés nem volt egyik boton sem. Itt-ott volt pár rablás, így pergetni is próbáltunk. Sajnos azzal sem sikerült fogni semmit. 14 óra felé összepakoltunk és eljöttünk. A tulaj felesége volt, aki felügyelte a tavat és csodálkozott, hogy semmit sem fogtunk. Ja. Én is csodálkoztam rajta. Ha volt is némi hal a vízben, azok is elkerültek bennünket. Így utólag az úszós rablóhalazást kipróbálhattam volna, vagy esetleg a mártogatást.

Összességében

Teljes mértékben nem írom le a tavat, mert valóban szép a közeg és kellemes horgászatra számíthat, aki ellátogat ide, de szerintem már csak jövőre. Azt nem tudom, hogy a halakat hova viszik így télen a tóból, de ha eladják, akkor reméljük, hogy tavasszal valóban visszatelepítik és nem várnak, míg sok-sok ember napijegyéből összejön a telepítés díja, akik persze nem fognak majd semmit sem.

2013.11.03., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.