Béke horgásztó

Horgászat időpontja:2011.05.14., 2014.04.21.
Idén először sikerült horgászni egyet. A gödöllői Béke Horgász Egyesület vizét szemeltem ki célpontnak.

Érkezés

Pénteki telefonos egyeztetést követően szombat hajnalban nekivágtunk az útnak. A horgászatra feleségem és a húgom is elkísért. A tógazda elmondása szerint 6 órakor nyit a tó. Pontban 6-ra meg is érkeztünk, de a kapu zárva volt. Pár percbe telt mire rájöttem, hogy nekem kell nyitnom és zárnom is a kaput. Bejutottunk. Ahhoz képest, hogy 6-kor nyit a tó gyakorlatilag tele volt. Sok pénteki éjszakás? Nem hiszem. A belső parkolóban vagy 20 autó állt már. A cuccokat cipelni kellett természetesen, de ehhez segédeszközt nem biztosítottak. Kis húzós kocsit stb. Mivel a tó már tele volt, így sokat kellett túrázni megpakolva. Ez már el is vette a kedvem a horgászattól. (Hogy miért nincs nálam valami, amivel behúzhatom a cuccot? Mert nem férne el a kocsiban. Ha valaki erre kötelezi az embert, hogy horgászat helyett túrázzon, az biztosítson is ehhez segédeszközöket. A napijegy váltását követően megkezdtük a horgászatot. Van sportjegy is, ez jelenleg 1500 Ft/fő volt. (2014-ben is ennyi volt az ár)

A tó

Budapesttől 20 percre található a 3-as úton kifelé Gödöllőn. A vízterület körülbelül 6 hektár (1-es tó) és van egy másik tó is (2-es tó), ami szintén ekkora, de az nagyon be van nőve (nádas, akadós, hínáros). Ennek meghorgászása lehetetlennek tűnik. Előnyként emlegetik, hogy ezt szeretik a halak, de szerintem csak arról van szó, hogy nem gondozzák és nincs is kedvük hozzá. Mi az 1-es tavon horgásztunk. A tó amolyan kockató. A parttól a víz meredeken távol van, de kis lépcsők segítik a lejutást egy szákoláshoz, vízmerítéshez, kézmosáshoz. Itt-ott van fa is, amely árnyékot ad, de van olyan is bőven, amelynél a bedobás lehetetlen. A partszakaszon, amelyen mi is voltunk a feederbotos horgászat sem akadály, bőven elfér a bot keresztben. A horgászállások megfelelő távolságra vannak egymástól és a legtöbbnél pad is található, valamint itt-ott egy-egy büdös, igénytelen pottyantós WC. A bejáratnál egy büfének titulált lakókocsi is található.

Horgászat

Összeszereltem a feederbotot a cipekedéstől megtörten, majd behajítottam. Miközben szerelgettem az úszós botokat a lányoknak, már jelentkezett is a kapás a feederen. Egy dévért sikerült szákolni. Feleségem közben egy irdatlan nehezen meghorgászható nádasos rész előtt úszózgatott, 5x-6x kellett újra szerelnem a szerelékét, viszont fogott 6-7 igen méretes dévért és egyéb kisebb vörösszárnyúakat is. Szerintem a tavon ő fogta aznap a legtöbb halat. Idő közben volt egy potyka is, olyan 2kg-os forma, szákolás előtt azonban úgy döntöttem, hogy odaadom a húgomnak, hogy próbálja ki, milyen egy erősebb halat fárasztani. Pár percig próbálkozott, majd az ismételt szákolási kísérlet előtt meglógott. A nap végéig volt még pár kapásom, de halat nem sikerült már fogni. Csaliként sok mindent kipróbáltam, mondanom sem kell, hogy a mezei kukorica + csonti párosra jött a ponty is és minden aznap kapásom is. 4-5 óra felé összepakoltunk és elindultunk haza

UDATE 2014. április 21.

Nos, ahogy kell ismét ellátogattunk a tóra egy családi pecára. Még mindig sokat kellett túrázni. Most a tó másik oldalán horgásztunk. Itt sem jártunk nagyobb sikerrel. Szerintem roppant sekély volt a víz, volt egy ilyen érzésem. Feederrel pár dévért és kárászt sikerült fognom, a kis úszós botommal pedig temérdek dévért és kárászt a parttól mindössze 3-4 méterre. Kikapcsolódásnak jó volt és még edzhettünk is kicsit a cipekedéssel...

Összességében

Egy viszonylag jó kis horgászatot zártunk súlyosbítva a cipekedés terhével. Bizonyos, hogy további ilyen jellegű tavakra nem fogok menni a jövőben. A túrázást és a horgászatot szét kell választani. Nekem az nem megfelelő, hogy egy auchanos zacskóval plusz két teleszkópos bottal menjek horgászni, mert így mobilis tudok lenni. Ennél több kell. Keveset tudok horgászni, de azt szeretném élvezhetővé tenni.

2014.04.23., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.