Gyúrói horgásztó

Horgászat időpontja:2014.05.24.
Alkalmam nyílt egy újabb horgászatra, így feleségemmel felkerekedtünk és meglátogattuk a gyúrói horgásztavat.

Érkezés

Budapestről 40-45 percet vett igénybe az út, bár volt 10 napos matricánk, így az M7-es autópályán mentünk. Elsőre megtaláltuk a tavat, nem volt nehéz. A főútról lekanyarodva egy igen hosszú földút vezetett a tóig, amely nem volt rossz minőségű. A tó elejénél lévő parkolóba letettük a kocsit és pakoltuk is fel a hordáromat. Mivel sportjegy nincs, így 3.000 Ft-ért kellett vásárolnom egy elvivős napijegyet. Ilyenkor van az, hogy nincs hal a tóban. Fizettünk és pár perccel 5 előtt beengedett minket a halőr, tudniillik napkeltétől-napnyugtáig lehet horgászni itt. A halőrháztól balra lévő partszakaszt választottuk, az vadregényesebbnek tűnt. Itt rögvest találkoztunk is egy problémával. Volt egy értelmetlennek tűnő zöld színre festett híd, amit nyilvánvalóan nem lehetett kikerülni, viszont a kiskocsim nem fért el rajta keresztben. Így el kellett fordítanunk és kézzel átcipelni azon a 3-5 méteren, nem volt egyszerű. Miután sikeresen abszolváltuk a helyzetet jött is a következő akadály. Egy remekbe szabott lépcső volt előttünk, melynek megint nem látszott az értelme, de mivel ott volt, nem volt mit tenni. Persze volt a lépcső mellett egy lejtős kialakítás is, de annak a szöge közel volt a 90 fokhoz, így ha azon megpróbálom legurítani a kiskocsimat, az alján szétesik, az biztos. Nos, ismét kézbe vettük és lecipeltük a 5-6 lépcsőfokon. 20 métert sem tettünk még meg, de már elegem is lett az egészből. Jobb oldalra kellett volna menni, ott ilyen akadálypálya nem volt. Aki balra szeretne menni az kevés cuccal érkezzen. A bal oldal a teszkószatyor + teleszkópos bot párosnak van szabva. A horgászhelyig roppant keskeny erdei ösvényen kellett haladni igen vadregényes közegben. A bal oldalon jó, ha 3 hely van összesen pecázni, mi az utolsót találtuk megfelelőnek (bár ehhez sokat kellett sétálni térdig érő fűben), a többi nehezen meghorgászható. A hely persze a jobb oldalról is megközelíthető lett volna, de 4x annyi sétával. A vízen sok volt a szösz és az akác lehullott virága. 6 előtt valamivel már szállt is be az első szerelék.

A tó

Csendes, vadregényes környezetben fekszik a 7 hektár területű tó. A halőrháztól balra lévő partszakasz korántsem annyira gondozott, mint a jobb oldali. A bal oldal igazi erdős terület, akadókkal, fákkal, nádasokkal. Sajnos itt a füvet sem nyírják megfelelően, így kiskocsival kissé körülményes a mozgás. A vízmélységet 2-3 méteresre tippelem legalábbis, ahol mi horgásztunk, viszont a parttól 1-2 méterre még nagyon sekélynek tűnt a víz. A tó honlapja ugyan ír valamit, valamiféle illemhelyiségekről, de a valóságban egyet sem láttunk. A tó bal oldalán könnyebb rejtve végeznie az embernek a dolgát, mert a jobb oldal elég szellős. A jobb oldalon van egy állás, ami körülbelül szemben volt velünk. Itt van egy kis oldalak nélküli házikó betonozott alappal. Elég jónak tűnik, több ilyen kellene körbe a tavon. Egy szó, mint száz a tó flórája és faunája kiválónak tűnt.

Horgászat

Mint fentebb említettem 6 körül már repült is be az első szerelék a megfelelőnek gondolt helyre. Közben sikerült snecit is fognom, így a csukát is megpróbáltam a nád előtt. Fél óra elteltével egy kisebb kapás jelentkezett a feederboton, egy apró dévért sikerült a partra terelni, nem sok. A következő kapásra már majdnem egy órát kellett várni. Egy kárászt volt a túl végen. Nos, ez volt a legnagyobb esemény a nap folyamán, tehát jól gondoltam, hogy ha ennyibe kerül a jegy, akkor nincs benne hal (tapasztalat), de ezt egy barátom, aki már járt a tónál már a horgászat előtt is jelezte. De bizonyítékul szolgált a szemközt ülők által levegőbe üvöltött egyéb infó is, miszerint nekik is csak egy-két kárászt sikerült fogniuk valamint, hogy az éjszakai pecások sem jártak jobban. Többféle csalit is kipróbáltam (kukorica, csonti, pufi, különböző pelletek és dipek), de az említett kárász egy öt darabból álló csonti csokorra érkezett. Rablóhalas kapás nem volt, de még csak rablást sem láttunk sajnos. 12-13 óra felé a horgászatot fel is adtuk és összepakolva elindultunk kifelé.

Összegzés

Hát el kell, hogy mondjam, hogy a tó körül élő madár-és bogár fauna rendkívüli egyedszámmal büszkélkedik (kb. 20 fajta bogarat kellett innen-onnan eltávolítani, valamint láttunk harkályt is), de ez sajnos nem mondható el a tó élővilágára lévén, hogy elég kevés lehet benne az érdemleges hal, így aki madarászni szeretne, az jó helyen jár, aki horgászni, az eltévedt. A tavat azoknak ajánlom elsősorban, akik szeretnek nyugodtan üldögélni a parton esemény nélkül. A gond ott lehet véleményem szerint, hogy amikor ezekben az egyesületi tavakban telepítenek 4-500 kg pontyot mondjuk, akkor a helyiek és tagok betámadják a tavat aznap-másnap és lehalásszák az egészet.

2014.05.25., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.