Erdőkertesi horgásztó

Horgászat időpontja:2014.06.14.
Bár szeles időjárást mondtak, mégis elindultam. Gondoltam egy merészet és meglátogattam egy 1 hektáros horgásztavat.

Érkezés

A horgásztó 6 órakor nyitja kapuit, így valamivel 6 előtt meg is érkeztem. Még zárva volt, de már láttam mozgolódást a halőrházban. Egy kedves idős bácsi jött és ki is nyitotta nekem a kaput. A tó Erdőkertesen Veresegyházától egy pár méterre található. A főútról egy kopott tábla jelzi a tavat. A bejárat előtt egy kis parkoló van az autóknak. Már magasan volt a nap. Jobban szeretem, ha egy tó napkeltekor nyit, és nem időhöz van kötve. Nos, minden probléma nélkül megtaláltam a tavat, összepakolásztam és megkezdtem a horgászatot. A napijegyért 2.000 Ft-ot fizettem, így a kifogott halat kg áron lehet elvinni annak, aki szeretné.

A tó

A legkisebb tó, amin valaha horgásztam. Területe 1 hektár. Kicsit tartottam a dologtól, de mikor odaértem láttam, hogy nem lesz annyira vészes. A tó körben fás, nádasos. Nincs túl sok hely rajta és szerintem nincs is jól elosztva. A keresztbedobás dobozolható, de szerencsém volt. Mellém egy nagypapa hozta az unokáit kicsi botokkal és a nádas előtt pecáztak. Nos, maga a part rendkívül tiszta, akárcsak a tó vize. Kristálytiszta. A tavat alulról egy oxigén dús forrás táplálja, így jól érzi magát benne a pisztráng és a paduc is. Sok nagyhal található a tóban, melyről másodkézből bizonyosságot is szereztem. Erről majd a horgászat alatt fogok említést tenni. A feederbotos horgászatnak nem annyira jók a helyek. Egyik sem elég széles, megnéztem többet is. A terep a szembe lerakott botoknak megfelelő sajnos és persze az úszós horgászatnak. A tó rendkívül mély. Már a parttól pár méterre is 8 méter, beljebb 13-20 méter között van. A tó egyik része nagyon akadós, a másik iszapos, de van egy harmadik is, ami homokos, így talán az a legjobb egy feederbotos horgászatra. A tavon csónakot is lehet használni, ennek 1.000 Ft az ára. Az akadós rész talán csónakból a legelérhetőbb úszós készséggel. A part számomra nagyon kényelmetlen volt, meredek és, mint írtam a botjaim sem fértek el megfelelően. 6:30 körül szállt be az első szerelék.

Horgászat

Az első pár órában semmi sem történt, próbáltam nagyobbakat dobni. A nagy hátszél ebben segítségemre volt, de a halakat is elfújta a túlpartra. Úgy gondoltam, hogy mivel elég kicsi a tó, így a halak a közepében vannak, vagy szemben az akadós terepen, ahol a partról nem lehet horgászni. Tévedtem. Ahová dobáltam, az egy nagy iszaptenger volt, így sok esélyem nem volt halat fogni. Ezt akkor tudtam meg, amikor búvárok lepték el a tavat és annak partját. Rendkívül idegesítő volt. Számtalan ember, folyamatos beszélgetés, nevetgélés, ricsaj, majd elkezdtek búvárkodni. Merülgettek, zajt csaptak és két búvár teljesen körbe úszott a víz alatt a part mentén. Teljes mértékben szétbarmolták a békésen úszkáló halakat. A két búvár a mellettem ülő nagypapa egyik szerelékét lenullázták. Az úszós horgászoknak nyilván, ha volt is némi esélyük, az elillant, ott és akkor. Teljesen értetlenül néztem és fel sem fogtam, hogy ilyen lehetséges. Az búvárok vezetőjétől kérdeztem a fenékviszonyokat, legalább ennyi előnyöm legyen, ha már 2-3 órát taccsra tettek. Ő mondta el, hogy mi-merre van. A két körbeúszó búvárt is meginterjúvoltam, hogy mit láttak, hol vannak a halak. Azt mondták, hogy nagy testű halakat sokat láttak az akadós terepen. Persze az meghorgászhatatlan szinte. Továbbá láttak egy óriás csukát is, amiről még mesélek később. Kérdeztem, hogy itt előttem volt-e valami. Nem mondtak túl sok biztatót. Nos, ekkor váltottam és az előttem és mellettem lévő területet horgásztam meg. Körülbelül 2-6 métert dobtam és reménykedtem, hogy lesz valami. Körülbelül 5 perc elteltével jelentkezett is az első kapás. Egy kárász volt a horgon. Biztató jel volt ez számomra. Kicsit ráetettem, majd újra dobtam. Közben megnéztem az úszós, csukás cuccot is, amit egy másik szinte teljesen benőtt állásnál állítottam fel. Közben gyanús hangot hallottam a feederbot irányából. A fék nem volt kiengedve. Odanéztem és csak az orsó tartotta a rod-pod-on a botot. Gyorsan odasiettem. A zsinór is rátekeredett a rod-pod-ra. Gyorsan kiszabadítottam és kezembe vettem a botot. Éreztem, hogy még van rajta valami. Nem volt túl nagy, de nagyon jól küzdött. Egy nyurga volt, szép, egészséges példány. Ezt követően még volt pár kárász is ezen a területen. Közben pergettem is kicsit, mikor a szomszéd előtt egy jó nagy halat láttam úszkálni. Hú, mondom, mi lehet ez. Gondoltam szólok Neki, hátha nem látja, de megelőzött és Ő szólt Nekem, hogy jöjjek meríteni, mert valami nagyobbat fogott.

Tehát nem úszkált a hal előtte, hanem épp fárasztotta. :) Segítettem a merítésnél, alig fért a merítőmbe. Nála nem volt... Az eredmény, egy 5,7 kg-os amur volt. Nagyon jó látvány volt. A nádas előtt fogta 1 szem kukoricával, 3 méterre dobott a parttól. A nap másik komolyabb eseménye az volt, hogy a távol ülő horgász fogott egy 1,5-ös potykát. Ez persze még nem adna okot, hogy írjak róla, de a fárasztás közben látták azt a csukát, amit 8 kilósra taksálnak, hogy folyamatosan követte a horgon vergődő potykát. Kis híján rárabolt, de végül meggondolta magát. Sajnos én nem láttam az ominózus eseményt, de elhittem a sztorit. Ez egy kis tó, sűrűbbek az események. :) Nos, mikor elmentek a búvárok, illetve 2-3 még pancsolt jobbra tőlem, megpróbáltam a homokpadon, kicsit beljebb. Szégyenszemre kapásjelzőket kellett tennem a feederekre, hogy elférjen a két bot. Nem baj, egy kis nosztalgiapeca, gondoltam. Az egyik bot elkezdett süvíteni. Bevágtam, megvolt. Ez már nagyobb lesz. Jó 2-3 perce fárasztottam, mikor éktelenül befutott a nádasba, leakadt és csak egy náddarab maradt a horgomon. 4-5 kilósra saccoltam, sajnálom, hogy elment, méltó befejezése lett volna a napnak. Ez olyan 15 felé történt, utána már semmi. 17 órakor nekiláttam a pakolásnak és elhagytam a tavat.

Összességében

Mint minden tavat, ezt is ki kell ismerni. Szinte biztos, hogy visszanézek még ide az ambivalens érzéseimmel ellentétben. Most, hogy tudok pár dolgot a tóról, talán eredményesebb horgászatot tudok majd zárni. Annak ellenére, hogy kicsi a tó tartogat meglepetéseket, de most majd más taktikát fogok alkalmazni. A szeles idő ellenére jó napnak tekintek erre a napra, bár voltak kellemetlen percek a horgászat alatt.

2014.06.15., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.