Pátkai horgásztó

Horgászat időpontja:2014.07.23.
A nagy meleg ellenére útnak indultam, most egy kicsit messzebb, mint szoktam. Úti célom a Pátkai horgásztó volt (Róth tó).

Érkezés

Sajnos az érkezésem kicsit kalandosra sikeredett, de ez teljes mértékben az én felelősségem. Előző nap megnéztem a térképen, hogy merre kell mennem. Volt autópálya matricám, így nem volt gond az odajutás. A 811-es úton haladva, úgy emlékeztem, hogy innen nyílik majd a tóhoz vezető út. Tévedtem, le kellett volna kanyarodnom Pátka felé és pár száz méterre ott is lettem volna. Ehelyett olyan földutakon mentem, hogy többször majdnem ott ragadtam, viszont kárpótlást kaptam, mert láttam egy hódot és két őzet a természetes életközegükben. Miután kiverekedtem magam a rekettyésből egy benzinkúton kértem eligazítást. 5 helyett 5:30-ra értem a tóhoz, persze már lassan sütött is a nap. Ezt szerettem volna elkerülni, hogy amíg cipekedek és installálom a cuccokat, addig ne égessen a nap. Nem sikerült. A tó amúgy nincs kitáblázva, ahol elnéztem. A 811-es útról való lekanyarodást követően az első utca jobbra. Ennek az útnak a végén van a tó és pont a parkolóba lehet érkezni. Nos, 5:30 körül megérkeztem a parkolóba és menten elindultam elfoglalni a helyemet. Előző napon egyeztettem a tulajjal, így ráértem a nap végén fizetni a napijegyet. 2.000 Ft+áfa volt. Sportjegy.

A tó

A 6 hektáros tó remek látványt nyújt. Telis-tele nádassal, fákkal, bokrokkal. A tó déli oldalán stégek vannak, amelyeket előre lehet foglalni, annak, aki szeretne. Máshogy nem lehet a tavon horgászni, csak stégeken, kivéve egy helyet, ahol én is voltam, de az a tó északi oldalán van. Ott kizárólag egy állás található elég vadregényes közegben. Nem mondom, nem volt rossza hely, bár picit kellett sétálni odáig, ami reggel nem volt egy leányálom lévén minden harmatos volt és az keskeny útra hajló nádak rendesen összevizeztek, amíg megérkeztem a helyre. A tó közepén van egy pici sziget, ami gyakorlatilag egy nagy nádas, horgászatom alatt ezt célozgattam, de tőlem jobbra is volt nádcsomó a vízben. A túlpartról oda is hordtak be szereléket szép számmal, valamint egy csónakos ember is vallatta a területet. A tavon van presszó, 3 faház, amelyek fűthetőek, hűthetőek. Ezeket ki lehet bérelni. Továbbá van lecsempézett rendes WC is, mosdóval, külön a férfiaknak és külön a nőknek is. Nagyon kulturált és gondozott helynek tűnik. A tóparton lévő fű is rendesen nyírva van.

A horgászat

Gyorsan összeraktam egy botot, bekevertem az etetőt, majd be is vetettem a cuccot a szemközti sziget tövébe. Mialatt a másik bottal szöszmötöltem, pici rándítások jelezték a spiccen, hogy valami mocorog a csali körül. Elsőre method szerelékkel próbálkoztam. Amikor ilyen gyorsan jelentkezik a hal jelenléte, annak csak pár oka lehet. Az egyik, hogy rettenetesen sok potyka van a vízben, vagy még több fehérhal, de létezik egy rosszabb forgatókönyv is. Ez nem más, mint a közkedvelt törpeharcsa. A legutóbbi volt. Keresztet is vetettem a pecára, hogy én mennyire utálom ezt. A sok meló, kicuccolás, botok szerelése, korán kelés, stb. Mindegy mit csaliztam, mindegy mekkora volt a csali, csak törpe jött. Fogtam 8-10 darabot, kettő pici dévért és egy darab pontyot is valahogy. Mekkora mázli, bár sok ereje nem volt, gyorsan kitereltem. Ez mind 11-ig történt, utána 14-ig még 2-3 törpe jött és semmi más. Ekkor úgy döntöttem, hogy lelépek. Sajnáltam, hogy így tönkre ment a nap, mert ígéretes tónak bizonyult, de teljesen feleslegesen indultam el otthonról. Ezért nem érte meg. Nyilván ezért bojlis tó?! A nagy bojlit nem tudja felvenni a törpe. Rövid és szomorú pecát zártam, nem ilyenekre vágyom.

Összességében

Sajnos törpeharcsás vízre tévedtem, ami mindent tönkre tett. Hiába a jófajta csalik, hiába minden próbálkozás, mindenre törpe jött. Ha bojliznék talán látnék fantáziát ennek ellenére a tóban. Valamiért úgy érzem, hogy van esély szép halat fogni itt, de a feederbotos peca erre nem alkalmas ezen a vízen. Bár szeretnék, de biztos, hogy ide már nem megyek vissza, nem szeretnék önszántamból elrontani egy pecát, ami akár jó is lehetne.

2014.08.07., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.