Jakabka horgásztó

Horgászat időpontja:2014.08.31.
Legutóbbi horgászatom egy Sződ melletti kis tavon valósult meg, ahol ezúttal egyedül vágtam neki a kalandnak.

Megközelítés - Érkezés

Budapest felől a 2-es úton haladva, majd Sződ felé fordulva egészen könnyedén megközelíthető a tó. Problémamentesen odaértem, a kapuig vezető földút is jobb volt a szokottnál. Egy kis eső sem okozhat akadályt a bejutáshoz és a kijutáshoz sem. Befelé menet ugyan van egy érdekes kis híd, amin át kell hajtani az autóval, elég keskeny és nagy az íve. Nem örömteli pillanat keresztülmenni rajta. Egy Hummer nem hinném, hogy átférne, de talán egy X6-os sem. Olyan 5:40 körül érhettem a tóhoz. Sehol senki. Előző nap telefonáltam ugyan, hogy mi van, ha előbb érek oda, mert nem tudom pontosan kiszámolni, de azt mondták, hogy nem baj. Idő közben beérkezett a halőr biciklin. Köszönt, kinyitotta a kaput, majd bezárta és elment. Megetette a lovakat, elzárta a kutyákat, tett-vett. Addig ott szobroztam és néztem előre. 05:59:59 –kor megnyitotta a kaput és megvehettem a jegyet. 1300 Ft volt, sportjegyet vásároltam. Megkérdeztem Tőle, hogy milyen a megszokott csali itt, mekkorát érdemes dobni, van-e valamerre medertörés stb. Röviden és tömören annyit válaszolt, hogy „Nekem mindegy!”. Jó kezdés, kösz! Lehet, hogy nem tudott eleget inni reggel. 6:30 körül kezdtem meg a horgászatot, még egyedül voltam a tavon, de már érkeztek autók. Aznap egyébként egy verseny is volt a kisebbik tavon.

A tó

A Jakabka horgásztó két tóból áll. Egy kisebb és egy nagyobb tóból. A nagyobb tó szerintem 4-6 hektár lehet, a kisebbik 1 hektár körül talán. A tó környezetét tekintve a kopár tavak közé sorolnám. Van ugyan körbe nádas, de fantáziát nem láttam benne. A víz közepén, mintha egy sziget is lett volna, de ezt csak a nap végén vettem észre. Ott volt egy jónak tűnő hely is, de nem arra indultam el reggel. Partját szinte végig fű borítja és viszonylag egyenes terep, így a talicskát könnyű volt húzni. Ahol horgászni tudtam ott inkább homok és a föld volt az úr, mintsem a fű. Volt egy rossz előérzetem, hogy az ernyőt és az ágasokat sem tudom leszúrni majd, de minden gond nélkül meg tudtam tenni. Meg is lepett dolog. Az állások a stéges oldalon rendkívül szorosan vannak, a tó hátuljában már emberibb, de ott is akad egymáshoz közeli állás, ami persze nem is akkor baj, ha egy nagyobb társaság jönne ide horgászni. A tó halőrház felőli jobb oldal inkább egy nagy egybefüggő part, így ott többen és kevesebben is elférnek akár, ez az adott horgászok módszerétől is függ persze. Persze, ha az ember ott van, akkor ezt egyből látja, kicsit nehéz leírni. A halőrházban van büfé is, üdítő és alkohol is van, valamint néhány csali és etető is. A tó sarkaiban van fa WC is, de öblítős is található a tavon. Ezt ugyan nem láttam, de gondolom az, a halőrház körül lehet.

Horgászat

Miközben húztam magam mögött a talicskát, azon tűnődtem, hogy melyik állást foglaljam el. A stéges oldalon haladtam. Minden stég roppant kicsi volt, szerintem 1 négyzetméter lehetett. Ezeken én nem tudtam volna horgászni, így tovább mentem. Elértem a tó hátsó részébe, ahol elég meredek partszakasz fogadott. Nem volt mit tennem, ide kellett lecuccolnom, mert, ahogy elnéztem mindenhol ilyen partot láttam. A fényképeken majd látszik, hogy mennyire hosszan volt lejtős az állás. Fent alakítottam ki a bázist, mert a lejtő alján erre nem volt lehetőségem. Ott is lejtett kicsit a talaj és keskeny, ázott terület volt. Bekevertem az etető anyagot, és amíg az pihent, összetettettem a botokat is. Először lent állítottam fel a botokat, de később rájöttem, hogy nehéz lesz gyorsan leérni, ha kapás van, így felhoztam a lejtő tetejére azokat is. Bár így sok zsinór volt kint a vízből, ami egy szelesebb napon nem lett volna túl szerencsés, de ezen a napon nem volt nagy légmozgás. Ellenben csapadék volt bőven. Olyan 7 óra előtt valamivel megkezdtem a horgászatot. Az egyik botot messzebbre, a másikat közelebbre dobtam. Mindkét botra method kosarat tettem, az egyiket fixre, a másikat csúszóra szereltem. A távolabbi boton jelentkezett a kapás először, de bevágás után csak az üres szereléket tekertem ki. A közelebbi botra szemes etetővel ráetettem, egy 2-3 négyzetmétert szórtam meg. Ezek után 8-ig szinte semmiféle kapás nem volt. Láttam, hogy egyesek igen messzire dobálnak, gondoltam akkor beleadok én is apait-anyait és megküldöm a szereléket. Sikerült 80 méter körülit dobnom a heavy feederrel. Az etetőanyagom Haldorádós volt, halas ízben. 1.400 forint, nem olcsó, hogy mit ne mondjak. A medium bottal olyan 60 métert tudtam dobni. Innentől már szerencsésebb volta napom. Úgy látszik a távoli dobások hozták meg a halakat. Több 1,5-2 kilós halat is tudtam fogni. Sajnos nagyobbak nem akadtak a horgomra, de ennek is örültem természetesen.

A jobbra és balra ülő horgászok mellettem semmit sem fogtak. A halőr szerint nagyon nem ment ma a hal, se itt, se ott nem fogtak semmit. Azért láttam, hogy szembe a jobb oldalon volt, aki fogdosta a halakat. Azt hiszem 4 darabot tudott kiszedni az egész nap alatt. Egészen erős halak élnek a tóban, az nem vitás. Nap közben kaptam egy szép nagy keresztbedobást is a szomszédtól, nem örültem neki, de nem volt mi tenni. Próbáltam pergetni is, de sajnos eredménytelen volt a próbálkozásom. Elvétve láttam egy-két rablást, de állítólag sok benne a csuka. Az állás mögött, amit elfoglaltam volt egymástól 4-5 méterre 3 fedett, pados-asztalos faépítmény, bár innen még a vízre sem lehetett rálátni, de még a botokra sem. Kicsit távolinak találtam a víztől ezeket, ezért nem is vettem birtokba a mögöttem találhatót. A legtöbb halat egy édes kukorica pellet adta, melyet kilós kiszerelésben vettem meg, hogy majd pva hálóval a horogra tűzöm, de végül kipróbáltam csalinak és gyűrűvel a horogra tűztem. Pár szép halat sikerült kiterelnem a segítségével. A másik fő csali a csemegekukorica volt. 1-2 halat egy 12mm-es epres-halas pellettel sikerült fognom, amit egy pici szivacslapkával lebegtettem meg, de csak annyira, hogy a horgot épp ne tudja elemelni a fenékről. A nyári nyitva tartás értelmében 19:30-ig lehetett horgászni, de már 18 óra felé lelépett mindenki, így én is kezdtem a szedelőzködést. Én jöttem elsőként és én távoztam utolsóként.

Összességében

Ahhoz képest, hogy folyamatosan azt hallottam, hogy mennyire nem megy aznap a hal mégis tudtam fogni párat, aminek rendkívül örültem. Mindent egybevetve egy egész jó kis pecát zártam, melynek a végére rendesen el is fáradtam a sok szaladgálástól, a víztől a bázisig és vissza. 19 óra felé kicuccoltam és elindultam hazafelé.

2014.09.02., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.