Szászpa horgásztó

Horgászat időpontja:2014.10.04.

Már régóta szerettem volna ellátogatni erre az ígéretesnek tűnő vízre, most végre sikerült.

Megközelítés - Érkezés

A tavon telefonos egyeztetést követően lehet csak horgászni. A jelenleg 24 hely valamelyikét előre kell lefoglalni a horgászathoz. Én még sosem jártam itt, így nem tudtam, hogy melyek az előnyösebb, illetve hátrányosabb helyek. A 3-as állás lett végül az enyém. A meteorológia jó képet festett az időről és informálódtam kicsit a tóról is közben, szóval egy ígéretes horgászatnak néztem elébe. Sajnos a téli időszámítás szerint 7-kor nyit a tó, így ráértem 6 körül indulni otthonról. Ez elég szokatlan számomra, nem is nagyon tudtam ennyit aludni. Tiszta ideg voltam, hogy a nádfalat majd miként fogom meghorgászni, hogy fogok etetni stb. Eljött a nap, útnak indultam. Valamivel 7 előtt értem oda, felhívtam a tavat (lehet csengetni is), majd kinyílt az automata kapu. A tó közvetlenül az 5-ös út mellett található, nagyon jól megközelíthető. A belső út is kiváló. A parkolóig vezető úton már szemrevételezhető a víz, jobbra és balra is, tudniillik két tó van itt. Egy úgynevezett nagy tó, ahová én is mentem és egy egészen kicsi tó. A kisebb tóról igazából nem tudok sokat, ha valakit érdekel, akkor telefonon tud informálódni felőle. A napijegy 1.800 Ft, halat nem lehet elvinni és van pár kötelező dolog. Pontymatrac, fertőtlenítő spray, szakáll nélküli horog. Ha ilyen horgunk nincs, akkor vissza kell törni a szakállát a horgainknak, melyekkel horgászni szeretnénk. Matrac bérelhető, melynek díja 300 Ft. Sebfertőtlenítő is bérelhető, ennek díja 200 Ft. Csak a legnagyobb matrac elfogadott, amit kapni lehet bolti forgalomban. A jegyváltást követően pakolásztam kicsit és elindultam az állás felé. Ha kér, kap az ember vödröt is és talicskát is a becipekedéshez. Lehet kapni pár etetőanyagot és csalit korlátozott számban. A kisebb tavon is lehet horgászni, innen elvihető a hal, napijegyváltást követően az aktuális listaáron. A további szabályokról érdemes a tó honlapján tájékozódni.

A tó

A tó közepén egy kisebb sziget kapott helyet, melyet sűrű nádfal vesz körbe. A tavon egyébként sok nádas és a víz fölé belógó fa található. A terület rendezett és gondozott. Kényelmes horgászatnak néz elébe, aki szeretne itt egy kis időt eltölteni. Van egy kisebb játszótér és rendes mosdó is. A mosdó épületében van konyha, mikró, mosogató és ital automata, ahol lehet vásárolni hideg üdítőt és forró innivalót is. Kávé, tea, forró csoki. Ez az épület az 1-es állástól az 5-6-os állásig elérhető rövidtávon. Az egész nap szakadó esőben nagyon jól esett egy kis meleg itóka.

Horgászat

Már érkezésemkor is lógott az eső a levegőben. Pont mire beértem az állásig kezdett el esni. Gyorsan nyitottam is az ernyőt és a szemerkélő esőben összetettem a botokat. A horgászállásnál egy stabil stég is van, így összetettem a rod-podot a kényelmesebb horgászat érdekében. Tőlem a szigetet körbevevő nádfal olyan 15-20 méterre lehetett jobbra, ide el is kezdtem csúzlizni a szemes etetőanyagomat. Balra egy fa hajlott a víz fölé. Ez elé is beszórtam egy kis kukoricát. Felcsaliztam a botokat és mindegyik ment a helyére. Nem is kellett túl sokat várnom az első kapásra. A nádfal tövében ólálkodó halak egyike szép lassan meghúzta a zsinórt. Bevágtam és igen erős húzás jelentkezett a túloldalon. Már vagy 5-6 perce fárasztottam, amikor megmutatta magát. Egy amur volt. Nagyon rég szerettem volna már fogni egy szép amurt, itt volt az alkalom. Kissé ideges lettem, hogy ha már sikerült megakasztanom, akkor el ne menjen. Partközelben gyorsan letekert egy újabb 15 métert a zsinórból, rettenetesen meglódult, ahogy kell, majd amikor már fáradt szeretett volna a stég alá beúszni, majd az alámosott part alá. Sajnos ez sikerült neki és beakadtam valamibe. Se jobbra, se balra. Nem hittem el, hogy ez megtörtént. Pont most, pont egy amurral. Elképesztő. Próbálgattam kiakasztani magamat, de csak nem sikerült. Megfeszítettem, majd hirtelen ráengedtem, jobbra-balra húzogattam, de semmi. Már teljesen lemondtam a halról és a szerelékről is, amikor hirtelen kiszabadult a fogságból az ólom. Hihetetlen, de a végén még mindig ott volt a hal. Ekkora szerencsét! Gondoltam. Megint meglódult, volt benne erő. Már óvatosabb voltam, azaz határozottabb. Nem hagytam beúszni sehova. Pár perces további fárasztás után sikerült alámerítenem.

Ebben a pillanatban a másik bot kis híján beszállt a vízbe, de sikerült lábbal hárítanom a támadást. Mire észbe kaptam már semmi sem volt a horgon. Na, mindegy itt van nekem ez a szép amur. Nem keseregtem. Gyorsan lemértem, fotó és ment is vissza. 4,2 kg volt a súlya. Visszatettem a botokat a megfelelő helyre és vártam. A fa elől jött a következő erőteljes kapás. Bevágtam és mintha tuskóba akadtam volna. Ez a tuskó azonban mozgott. Szinte mindenféle küzdelem és kirohanás nélkül megmerítettem egy 8 kilós amurt. Túl nagy öröm nem volt kifogni ugyan, de szép látvány volt az biztos. A nap második legnagyobb hala egy közel 8 kilós ponty volt. A közeli fa elől jött ez is. Lényegesen jobban küzdött, mint a 8-as amur, el is fáradt a karom. Minden halamat egy lebegő pufival fogtam, amit aromába mártottam a dobás előtt. Fokhagymás és epres aromákkal kísérleteztem. Mindkettő egyformán jól végezte a dolgát. 6 óra felé, miután bőrig áztam összepakoltam és elindultam hazafelé.

Összességében

Nagyon jó kis napot zártam pár nagyobb hallal és több kisebbel. Az eső sem tudott eltántorítani a horgászattól, sőt. Szeretem is az esőt, ha már itt tartunk. Az egyik legjobb tavat tudhatom magam mögött, amelyen eddig horgásztam. Biztosan visszanézek még ide a jövőben és másnak is bátran merem ajánlani. Sajnos az eső miatt igazából képeket és videót sem tudtam készíteni, ahogy azt kellett volna.

2014.10.10., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.