Nagyrédei horgásztó

Horgászat időpontja:2015.03.10.
Végre megtört a jég és elindultam az idei várva-várt első horgászatra. Az idő nagyon kegyes volt hozzám e napon.

Megközelítés

Mivel volt matricám még előző hétről egyéb elfoglaltság miatt, egy olyan tavat kerestem, ami közelebb fekszik valamelyik autópályához. Így esett a választás Nagyrédére az M3-as pálya mellett. Az már csak hab volt a tortán, hogy véletlen egy nagyon jó tavat találtam. Az út bő 1 órát emésztett fel így hajnali 5 előtt valamivel már elindultam. Világosban szerettem volna odaérni.

A tó

A tó nyitva tartása nem volt szempont, mert bármikor lehet érkezni. A kiváltott jegy onnantól 24 órára érvényes. Ritka jegyrendszer, de megfelelő. Egyértelműen több napra érdemes ide lejönni, mert így kicsit drágának tűnhet. A 24 órás jegy ára 2 botra 4.600 Ft volt (2015. március). Olyan 6 után valamivel meg is érkeztem. A kapu zárva volt, de volt rajta egy telefonszám, amit tárcsáztam is. Annak rendje és módja szerint fel is keltettem az embert, aki 2-3 percre rá meg is jelent és kinyitotta előttem a kaput. Kiváltottam a jegyet és adott egy kulcsot a sorompó lakatjaihoz. A halőrházzal szemközti oldalt szemeltem ki, illetve előző napi telefonos egyeztetés alkalmával is annak az oldalnak a használatát javasolták a kisebb dobások miatt. Ehhez azonban két sorompót fel kellett nyitnom és be is kellett zárnom magam után. A második sorompó után ért egy kis meglepetés, bár szólt róla a halőr, de élőben ijesztőbb volt. Ez nem volt egyéb, mint egy széles patak. Természetesen az utamban. Az alja nem látszott, de hittem a szóbeszédnek, hogy ki van kövezve. Az autóm nem annyira egy terepre teremtett jószág. Már le is forgattam a fejemben a patak közepén egy elakadást, majd ajtónyitást, és ahogy a víz feltölti szépen az utasteret. Elég mély volt. Na! Lesz, ami lesz alapon elindultam egy kisebb lendülettel. Probléma nélkül a túloldalon voltam, de azért picit dobogott a szívem. Alvázmosás megvolt. Továbbhajtottam és szemrevételeztem a helyeket. Pár perc gurulás után meg is pillantottam a számomra tökéletes horgászállást. Filagória, tüzelő hely, tágas tér, parkoló rész, WC 10 méterre, szemetes, körben bokrok, fák, balra akadó előttem nyílt víz. Keresztbedobás 100%-ig kizárt. Leparkoltam, hálát adtam az égnek majd nekiláttam a kipakolásnak.

Területe 20 hektár körül mozog. Körben nádas, fák, bokros területek, hatalmas terület. A vadvilág is jelen volt folyamatosan. Hol egy vadnyúl tekintett meg magának, hogy egy madár szállt le mellém és éktelenül visongani kezdett. Eleinte picit felhős volt az idő, de végül kisütött a nap és nap végéig így is maradt. Keddi horgászat lévén szinte csak én voltam a tavon. Nagyon tetszett a helyzet. Ha valaki több napot szeretne itt eltölteni, akkor nem árt, ha tudja, hogy éjszakára sajnos ki kell állni a parkolóba az autóval. Bekevertem az etetőt és összetettem a botokat. Hamarosan nekiláttam a horgászatnak.

Horgászat

Ez sajnos nem lesz hosszú. :) Két feederbotot és egy úszózó botot vittem magammal. Első körben úszóztam egyet és az egyik feedert is bevetettem. A feederre hamar jelentkezett is a kapás. Bevágtam és meg is volt. Egy jó kilós kárász volt a botvégen, igen erősen küzdött a partra jutás ellen, de nem volt esélye szerencsétlennek. Kitereltem, fotó és ment is vissza. Ez így ment jó darabig. Iszonyatos fehérhal állomány van jelen. Az úszóssal is folyamatosan kapkodtam ki a kárászokat és dévéreket. A feederre nagyobb csalikat kezdtem el rakni. Onnantól kissé megállt az élet. Az úszóssal ez idő alatt is folyamatosan növeltem fogásom össztömegét. Mikor belefáradtam, felszereltem a másik feederbotot is kinyitottam a fékeket és szunyókáltam picit a napon a hűs szellőben. Sajnos pontyügyileg nem volt szerencsém aznap, de az idő és a horgászat lehetősége teljesen feledtette velem a sikertelenséget. A tó közepén sok karó volt leszúrva ugyan, de ezek számomra elérhetetlen távolságban voltak. 150-200 méter. Lehet, hogy ott kószált pár potyka is. Szomorú búcsút vettem, délután 5 felé kicuccoltam, át a patakon, sorompók fel-le és kihajtottam az M3-asra.

Összességében

Mint azt már párszor leírtam fentebb, nagyon jó napom volt. Hihetetlen szép, kényelmes tóra leltem Nagyrédén. Bár úgy vélem ez a tó inkább a bojlis horgászok paradicsoma, nem lenne ellenemre pár napot folyamatosan horgászni itt, persze erősebb feederbotokkal. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek ezt a tavat.

2015.03.15., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.