Balázs horgásztó

Horgászat időpontja:2017.05.11.
Úgy alakult, hogy hét közben tudtam horgászni egyet, ami részben jó is volt, részben nem. Ezúttal a Balázs horgásztóra esett a választásom. A kalandnak egyedül vágtam neki. Többféle információval rendelkeztem a tóval kapcsolatban, így valamennyire fel tudtam készülni arra, hogy mi vár ott rám.

Érkezés

Sajnálatos módon a tó 7 órakor nyitotta kapuit. Ez máris -2 óra késésnek felelt meg számomra, hiszen a napkelte 5-kor volt ekkor. 54-re odaértem, leparkoltam a vízterület mellett húzódó parkolóban (közterület), majd vártam 7-ig, mert nem tudtam mi a dörgés. A kaput nem tudtam kinyitni, így telefonáltam is rögtön, hogy miként lehet bejutni. A kapu tetején elhelyezkedő kallantyút kellett elfordítani. Aki először jár arra, erre nem gondol. Legalábbis én nem gondoltam rá. Kiváltottam a napijegyet: 1.500 Ft. Sportjegyet vettem, ami 1 botra jogosít és minden halat el kell engedni. A jegyváltást követően elindultam egy szimpatikusnak tűnő horgászállás felé. Utam egy kisebb mocsáron át vezetett, nem lett volna rossz, ha le van szórva kaviccsal, vagy murvával az odavezető út. Pár perces séta után elfoglaltam az állást és neki is láttam az előkészületeknek.

A tó

A vízterület körülbelül 1 hektár lehet felfelé kerekítve. A mai Balázs tó, a közeli téglagyár bányászati tevékenysége folytán jött létre. Agyagot bányásztak itt annak idején, majd a talajvíz elöntötte a keletkezett bányát és befejezték a bányászatot. A téglagyár épülete a mai napig áll, igaz a kéményét már elbontották. Ma egy óvodának ad helyet. A tó viszonylag mélyen fekszik, ami a szél-horgászat szempontból igen előnyös. Kicsit furcsa, hogy a városban van a horgászhely, a házak között. Különös horgásztó. A tó teljesen körbe van kerítve kerítéssel, valamint öreg fákkal, néhol egy-egy nádcsomóval és mély fekvése miatt egy földfallal is. A bánya körülbelüli első szintén horgászhatunk. A vizet egy alumínium szerelvény veszi körbe, amit nem tudtam mire vélni, bizonyára van valami szerepe. Mindenesetre ez picit levesz a környezet értékéből, kicsit mesterkéltté válik így a part. A parton vannak padok viszonylag sűrűn kihelyezve, összesen 4-5 esőbeállóval tarkítva. A széket és az asztalt otthon hagyhatjuk, ha leadunk egy kicsit a kényelmi igényeinkből. Maga a horgásztó vize tiszta, de a szél rengeteg nem odavaló dolgot repít vele. Ezeket nem lenne rossz 3-4 óránként lefölözni kicsi tó lévén és kitenni egy kupacba mondjuk a partra, amit majd el lehetne égetni idővel. A víz legmélyebb pontja 9 méter is lehet bányató milyenségéből fakadóan, de már a parttól pár méterre is tekintélyes a mélység.

Mint fentebb említettem van egy óvoda a tó mellett, ami egy hétköznapi horgászat során nem egy kellemes élmény. Én amúgy sem szeretem a gyerekzsivajt, most itt kaptam belőle bőven. 1-2 óra folyamatos kiabálás, üvöltözés kétszer a nap folyamán. Ez persze nem a tó hibája, de aki egy hét közbeni pecát tervez ide, számoljon vele. Persze lehet, hogy ez nincs minden nap.

A másik "picit" zavaró tényező a tó mögötti lakóház lakóinak gyermeke, aki egy ósdi ugrálóasztalon vezette le aznap a feszültségét. Az asztal rugói annyira nyekeregtek, hogy minden egyéb zajt elnyomott. A tó és a lakóház kerítése egy és pont a kertjük végében van az asztal, ahol a tó is kezdődik. Történetesen ez a találkozási pont épp az én horgászállásomnál volt található. 3 órán keresztül kellett elviselnem a rugók sírását. WD40-et tudom javasolni a tulajnak. Az talán tompíthatna valamit a zajból.

A horgászat

Előzetes információim alapján úszós készséggel is készültem, bár nem a kedvenc módszerem, nem tudok hinni benne. Többen erre esküdtek és esküsznek most is. Már érkezésemkor láttam, hogy nem lesz könnyű dolgom. A halőr is azt mondta, hogy dobáljak 10-15 méterre úszóval, olyan 1-1,5 méteres eresztékkel. Megpróbáltam. Lévén nem kultiválom az úszózást hamar ráébredtem, hogy ide a feeder lesz továbbra is a megfelelő módszer. Gyorsan össze is tettem a szokásos szerelékemet és picit feltérképeztem a tavat. Pikk-pakk kiderítettem, hogy nem beszéltek mellé, akik a nagy mélységekről regéltek. Olyan sokáig merült a kosár, hogy azt hittem laposan húzom majd ki a nyomás miatt. A tó közepét így szerintem értelmetlen lett volna dobálni. A horgászállásom mellett pár méterre volt egy kisebb nádas. 4-5 méterre elé beetettem Bonduelle kukoricával és egy kis epres etetőanyaggal, amit az Auchan-ban vásároltam 300 Ft körül. Csaliztam egy ananászos szilikon kukoricát a csalitüskére, melyet elrejtettem a kosárba gyúrt etetőanyagban és belendítettem a nád elé a szereléket. 2-3 méteres lehetett ott a víz, épp jó. Így vágtam neki a kalandnak. Reménykedtem, hogy az ötlet eredményes lesz.

Ahogy így gondolkodtam és koncentráltam a spiccre, megjött az első húzós kapás. Na! Bevágtam, megvolt. Védekezett rendesen, de nem volt benne kellő erő a meneküléshez. Pár perces fárasztás után szákoltam és kiterítettem a pontymatracra, melynek használata kötelező volt. Anélkül nem is lehet itt horgászni. 2-2,5 kilós forma. Fotó és ment is vissza a vízbe. Nos, ezek szerint beválni látszik a mai napi stratégia. Újra visszalendítettem. Pár perc és újabb kapás. Ez így ment órákon át. Huszonx pontyot sikerült partra terelnem. Kettő leakadt. Egy dévérkeszeget is sikerült fognom. Annyi halat kellett fényképeznem, hogy a telefon is lemerült. Nap közben több öreggel is beszélgettem, azt mondták ma nem megy a hal. Késő délutánra más-más helyi horgász érkezett. Láttam, amit az egyiknek sikerült egy 7,40-es potykát akasztania. Azért tudom a méretét, mert, amikor lemérték elhozta a szél a beszélgetés hangját. Szépen vissza is engedték a tóba az öreg halat.

A tavon amúgy mostanában volt vezetőség váltás. Kicsit helyrepofozták a tavat, ahogy elnézem. Szerintem sok hal van benne és sokféle is. A nap közben a víz tetején láttam narancssárga Koi pontyot és feketesügért is, melyre horgászni itt tilos. Rengeteg hal ugrált egész nap, csapatosan vonultak a tó közepén egy nagy egybefüggő fekete foltként.

Időjárás

Egész nap jó idő volt, bár erős volt a szél, néha nagyobb széllökésekkel. A szél néha felborzolta a tavat, de jellemzően szép sima volt a víztükör, bár az egész tó mozogni látszott. Picit odébb volt egy kisebb vihar, de a területet, ahol horgásztam ez kihagyta. Változóan napos, vagy felhős volt az ég.

Összességében

Egy fogásban gazdag, remek napot zártam. Mindenkinek csak ajánlani tudom a helyet, egy próbát mindenképp megér. A hétvégi horgászatok alkalmával gondolom nincs óvoda, viszont az ugrálóasztal egész nap üzemelhet. A közeli főút monoton zaját meg lehet szokni, nem volt zavaró. Meg kell még említenem a tó híres vendégszeretetét, amely nálam is tanúbizonyságot nyert. Sok sikert kívánok az új vezetőségnek, csak így tovább.

2017.05.13., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.