Itt az ideje szakáll nélkülire váltani!

Már régóta foglalkoztat a kérdés, hogy szakáll nélküli horogra váltsak. A fő szempontot a halak védelme természetesen, de sok egyéb előnnyel is jár emellett. A váltás azért olyan nehéz, mert a leakadás, a halvesztés ténye mindig ott motoszkál a fejemben.

Ki ne látott volna már horog által okozott kárt a hal száján? Szerintem mindenki. Sőt, például egyes tavakon már olyan a halak szája, hogyha ránézek, nekem fáj. Egy-két ilyen esetet követően döntöttem el, hogy leteszem a voksom a szakáll nélküli horog mellett, de sajnos a folyamat nem ennyire egyszerű.

Szakáll nélküli horoghoz alapvetően kétféleképpen juthatunk:

  • Visszatörjük a szakállat mi magunk
  • Ilyen horgot vásárolunk eleve

Ha mi magunk szeretnénk megszüntetni a szakállat azt többféleképpen tehetjük meg. Mondjuk egy fogóval eltörjük a szakállat. Ez sajnos nem az igazi, mert ottmarad egy pici rész. Ugyan ez már sokkal jobb, mintha a teljes szakáll rajta maradna. További hátránya, hogy a vékonyabb húsú horgot, könnyedén eltörhetjük. Egy másik módszer lehet, ha van valamiféle szerszámunk ehhez. Reszelő, vagy valamilyen csiszológép mondjuk. Ezzel már szinte 100%-os eredményt lehet elérni, de minek szenvedni, ha lehet kapni is.

Érdemes váltani...

Mint azt fentebb elmlítettem ez egy újabb kíméletes módja a halakkal való bánásmódnak. A horog egy pici lyukat üt a hal száján ugyan, de amikor megszabadítjuk tőle, akkor az ellenállás nélkül jön ki, sőt, több esetben már magától ki is csusszan, amint a hal a merítőben van, vagy épp kitesszük a matracra. További nem elhanyagolható előnyként kell megemlítenem, hogyha a merítőhálóban elszabadul egy szakállas horog, abból 10-ből 8-szor bosszúság van. Beakad a hálóba, nem lehet kivenni, ki kell vágni és ezzel szép lassan tönkretesszük azt. Mondanom sem kell, hogy egy szakáll nélküli horoggal ezek a bosszúságok soha többé nem léteznek. Egyebek mellett beakadhat a ruhánkba is, ha óvatlanok vagyunk, vagy akár a bőrünk alá is befuthat egy szempillantás alatt. Szakállas horoggal újabb kínok elé nézünk...

Érdemes váltani?

A halvesztés kérdése a levegőben van. Ha olyan könnyen kijön, akkor kijön a fárasztás közben is? Igen, simán, de kinek nem akadt le hala szakállas horoggal? Nekem már igen. Nem is kevés. Egy dologra kell minden körülmény között figyelni: a zsinór legyen feszes. Persze ennek ellenére is leakadhat a hal, de az nem biztos, hogy a szakáll nélküli horog hibája. Ha a halat lassan, óvatosan fárasztjuk, ami szintén egy a kíméletes bánásmódok közül, akkor a leakadás esélye minimális lesz.

Érdemes váltani!

Mindenkit szeretnék buzdítani, hogy váltson. Bízzon magában és bízzon a horogban is. Bizonyított már, nem is egyszer. A szakállas horog ideje lejárt. Ahogy szép lassan elterjedt a sebfertőtlenítő, a matrac, a catch&release, az elhagyós szerelék, úgy ez is teret fog nyerni előbb-utóbb. A régi, szakállas horgainktól szabaduljunk meg és a kezdőket is már ezzel a módszerrel tanítsuk horgászni. Szerencsére már vannak olyan tavak is, ahol csak ilyen horoggal lehet horgászni.

2017.06.30., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.