Isaszegi horgásztó

Horgászat időpontja:2017.07.23.
Ezúttal egy új, számomra ismeretlen horgásztavat szerettem volna kipróbálni, melyre rövid kutakodás után rá is bukkantam. Lakóhelyemtől körülbelül egy órányira található Isaszeg, ahol ez a remek kis tórendszer található. Telefonos egyeztetést követően, egy meleg, szeszélyes vasárnapon meglátogattam a horgászhelyet.

Érkezés a horgásztóhoz

Hajnali 4 óra körül útnak indultam az Isaszegi horgásztó felé. Kísérteties időjárás volt, a távolban villámlott és halkan dörgött is. Furcsán sötét volt még. Szeretek sötétben elindulni, akkor még üresek az utak és nem érzem elveszni az időt. Világosban már kötögetni szeretnék a parton, akkor már nem jó elindulni. Valamiért fejben egy picit máshova tettem a térképen Isaszeget, mint ahol valójában található volt. GPS nélkül mentem, tudtam az irányt. Gondoltam magamban, hogy milyen jó, hogy azt a területet, ahová épp tartok pont elkerüli a vihar és az eső. Út közben tervezgettem, mit-hogyan fogok tenni, mígnem megérkeztem 4:50 körül a tó kapujához. Sima utam volt. Már ott volt a halőr, aki nem csinált gondot a korai érkezésemből (telefonon azt az infót kaptam, hogy 5 -kor már biztosan be tudok menni). A hosszas napijegyváltást követően (sok papírmunka, 1.500 Ft) felcuccoltam a kis taligámat és behúztam egy kedvező adottságú horgászállásig. Nagy esőbeálló, itt-ott nádas, fák. Szép lassan kipakolásztam, felszereltem a botot is. Közben fél szemmel láttam, hogy az a villámló felhőhalmaz, mintha erre tartana. Áh, lehetetlen, hiszen láttam a radarképet, tuti nem erre jön. Elővettem a telefont és megnéztem, hogy pontosan hol is van Isaszeg. Megállapítottam, hogy a vihar kellős közepén leszek úgy 10-15 perc múlva. Meghúztam a palomár csomót a forgón, levágtam a felesleget és eleredt az eső. Csak szépen finoman. Na! Így jó is lesz. Pislogtam kettőt és beütött a zivatar. Bemenekültem az esőbeálló alá, ami elég jól megvédett és az összes cuccomat is. 30 percen át esett, villámlott, dörgött. A szél is felkerekedett, de tudtam, hogy ez csak egy kis helyi vihar. Szerintem csak a tó felett esett amúgy. Végre elvonult és megkezdhettem a horgászatot.

A horgásztó bemutatása

Fentebb említettem, hogy tórendszer. Ez talán erős túlzásnak hat, hiszen egy 2 hektáros és egy 5 hektáros horgásztóból áll a terület. Én a kisebbik tavat vettem szemügyre. Az úgynevezett élmény tavat. Itt nem lehet elvinni a kifogott halat, de olcsóbb a jegy is. A nagyobbik tavon van olyan napijegy is, amely magában foglal egy bizonyos elvihető halmennyiséget. A kis tó igen megfelelőnek tűnt. Körben sok-sok nádas, fa. A tavon kereken kettő esőbeálló volt, bár horgászállás volt vagy 20. A két hektár nem is olyan kicsi egyébként, pont jó méret minimumnak. A part egyenes, nem lejt, kényelmes horgászatnak néztem elébe, a vízállás talán egy kicsit alacsony volt. Ez a szákolásnál, illetve a vízmerítésnél tud gondot okozni, annak, aki nincs erre felkészülve. Én fel voltam. Van egy kötéllel ellátott kis vödröm és a merítőm is megfelelő hosszúságú. A tóval szemben telkek, nyaralók és valahol egy vonatállomás. Így vonattal is könnyen megkörnyékezhető a horgásztó. Autóval nem lehet beállni a horgászállásig. Van egy nagy parkoló a bejárat előtt, ott kell hagyni a járművet. Ez 20 méterre van a tótól egyébként. Pechemre az eső igen-igen mocsarassá változtatta a parkolót, nehéz volt tisztán megúszni hazafelé menet. Sajnos az időjárás miatt azon az álláson kellett megállnom, ahol megálltam, pedig szívesen mentem volna a tó végébe. Ott elég sűrűbb volt a nádas és hallottam, hogy nagyon sok az amur a vízben. Ott szívesebben horgásztam volna.

A horgászat

Már az elején láttam, hogy nem lesz könnyű dolgom. Mindenfelé halak ugráltak. Szemben, a szemközti nádas hajtásait amurok dézsmálták. Nem láttam még ilyet. Kiugrott a hal a vízből és elkapott egy nádlevelet, majd behúzta víz alá és addig nem engedte el, amíg az el nem szakadt. Érdekes látvány volt meg kell hagyni. Ez reménnyel töltött el amurügyileg. Biztos van a tóban amur, nem csak marketingfogás. Beetettem több helyre is, hátha változtatni kell a nap folyamán. Az első kapás 10 perccel a bedobás után jelentkezett, amolyan maszatolós kapás formájában. Bevágtam, megvolt. Valami erős, nagyobb hal lehetett, jó 40 méterre horgásztam és nagyon sekélynek tűnt a víz. Ez be is igazolódott, hiszen a bevágás után két pillanat múlva már fent is volt a hal a víz tetején, amur volt. Hoppá! Na! Csak óvatosan, nem kell kapkodni. Ahogy húztam ki, leakadt. Alig hittem el. Nem baj, ahol van egy, ott van több is. Dobtam is vissza oda, ahol a kapás volt. 15 perc újabb húzós kapás. Ez az! Bevágtam, nem volt valami erős. Mi lehet ez? Egy testesebb kárász volt a vendég. Az amur leakadását megint a ki nem hegyezett horognak tulajdonítottam, sajnos nem fordítottam erre kellő figyelmet. A nap hátralévő részében minden horgot kihegyeztem, nem is ment el több hal. Volt egy ponty, igen pici, több kárász és dévérkeszeg is. Amur már nem jött nagy sajnálatomra. Pedig még szembe is átdobtam pont a nádcsomó tövébe, sajnos már nem jártak többet arra aznap. A nap közben hirtelen megjelent egy akkora zivatar, hogy azt hittem bemos a vízbe. Az ernyőm alatt ültem, amikor csendesen elkezdett szemerkélni. Villámlott egy óriásit, majd egy olyat dörgött, hogy csöngött a fülem. Nem is láttam a felhőt, amiből a támadás jött. Én csak ott ültem és vártam, a sorsom. Mintha dézsából öntenék, elkezdett szakadni az eső, mondom, csak most ne legyen kapás, biztos nem vágok be. Nyeletőfék bekapcsolva, viheti, amíg csak akarja. Feltámadt a szél is, hirtelen és pusztító volt. Az egyik kezemmel az ernyőt fogtam, a másikkal a lábát. Néha vízszintesen esett. A cipőm, a nadrágom szára már tocsogott a vízben, még fáztam is kicsit. 5-10 így eltöltött perc után egy csapásra abbamaradt és kisütött a nap. Természetesen volt kapás is a zivatar alatt, rajta is volt a horgon a pici kárász, amikor kitekertem. Élménynek élmény volt, az biztos. Amikor pakoltam össze, jött a hír, hogy hátul megy az amur. Kettesével fogja valaki. Így jártam, a csorda épp ott volt. Szomorú búcsút vettem a tótól és elindultam hazafelé.

Időjárás

Nagyon változó időjárás volt aznap. Alapvetően minimális légmozgás és meleg volt a jellemző. Két komolyabb vihart is túl kellett élnem, de a meleg erejét csak percekre tudták megtörni. Csak párásabb lett a levegő ezek után a frissítő zivatarok után, amitől talán még melegebb lett, mint előtte.

Összességében

Tetszett a hely. Szép, csendes, kulturált környezet. Szívesen visszatérek még ide, ha lesz rá lehetőségem, ha valahol, akkor itt van esélyem amurt fogni az biztos. Szeretnék még említést tenni a barátságos, segítőkész személyzetről is. A nap végén egyszerűen nem tudtam széthúzni a horgászbotot. Az egyik halőr segített, de úgy sem sikerült. Nagyon ideges lettem, gondoltam felmelegedett. Öntöttem rá egy kis vizet és kint a parkolóban egyedül újra megpróbáltam. Akkora hévvel mentem neki, hogy amikor szétjött majdnem összetalálkozott a két kézfejem a hátam mögött. Elég lett volna fele erővel is, könnyen megadta magát akkorra. Mindenkinek csak ajánlani tudom a tavat, akár egy éjszakai horgászatra is be lehet nevezni.

2017.07.26., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.