Dunakeszi kavicsbányató

Horgászat időpontja:2018.04.14.
Régóta terveztem, hogy elnézek erre a tóra és végre ez az alkalom is eljött. Ennek a kalandnak most egyedül vágtam neki, pedig ide ajánlott többen érkezni véleményem szerint.

Érkezés a horgásztóhoz

Előzetes telefonos érdeklődésem alkalmával kiderítettem, hogy a tó 6 órakor nyitja kapuit az egyszerű napijegyes horgász előtt. Gondoltam félre ott leszek már, majd várok legfeljebb, ha nem tudok bemenni. Pontban félre ott is voltam, de már sorban is álltak páran, többen pedig már az állásokat foglalták el szerte a tavon. Épp időben érkeztem. Volt a sorban előttem egy 0ember, aki legalább 5 percig vásárolgatott a napijegy mellé ezt-azt. Ilyenekkel viszonylag gyorsan fel lehet idegesíteni és kevés kellett, hogy ne mondjam Neki, hogy amíg válogat, én megvenném a napijegyet, ha nem gond. Kész voltam. Végre sorra kerültem és a 20 másodperces napijegyváltást követően megiramodtam a tó nyugati oldalára, ahová csak egy darabig lehet autóval bemenni. Szerencsére pont szabad volt még egy lépcső melletti állás, így rögvest leparkoltam és azzal a lendülettel már vittem is le az első kezem ügyébe kerülő cuccot a foglaláshoz. Résen kell lenni és gyorsnak kell lenni, különben lehet cipekedni. Erre értettem, hogy érdemes többen menni, mert előbb el lehet foglalni az állást, majd kimenni valakinek és megvenni a napijegyet. Sokan csinálhatták így, de így sem panaszkodhatok, jó helyem lett végül, csak kicsit stresszes volt a kezdés. A halőrház egyébként rendkívül jól felszerelt és egy kisebb horgászbolt készletével felér az ott vásárolható termékek sora.

A horgásztó bemutatása

A 19 hektáros terület nem az a megszokott méret, ahová járni szoktam általában pecázni. Hatalmas mérete kis kétkedéssel töltheti el az egyszeri horgászt, főleg azokat, akik nem ismerik a terület adottságait. Ekkora vízen nem egyszerű feladat megtalálni a halat. A tó környezetére nem lehet panasz. Sok-sok szaletli, esőbeálló található a megfelelő távolságra kialakított állásoknál. A terület környezete tiszta, rendezett. Kellemes horgászatnak nézhet itt elébe az ember. Az állások túlnyomó többsége megközelíthető autóval, bár csak a tó körüli töltésen (fent) lehet közlekedni. Innen a vízpart lépcsőkön közelíthető meg. A nyugati oldalon, ahol én is horgásztam csak félig lehet kocsival behajtani, onnan már csak gyalogszerrel lehet továbbmenni. A tó parját sok-sok kisebb-nagyobb fa szegélyezi és nádasból sincs hiány. A nap végére egyébként rengeteg horgász érkezett, szerintem az egész tó megtelt. Mikor kitaláltam, hogy ide jövök lógatni, arra gondoltam, hogy lévén ez egy kavicsbányató, így az a szép kék vize lesz, mint amilyen általában a kavicsbányatavaknak szokott lenni. Tévedtem, nem olyan volt, sőt inkább koszosnak mondanám, és még hol van az algaszezon. A szerelék pontban 6 órakor csapódott a távolban.

A horgászat

Az első pár órában nagyon nem történt semmi, volt ugyan pár mozdítás, de semmi több. Megpróbálkoztam a közelben is, olyan 10 méteren. 8 körül lehetett, amikor szép lassan, finoman meghajlott a spicc. Bevágtam, megvolt. Egy kisebb amur volt a 14-es szakáll nélküli horgon. Régen várt vendéget szákoltam. A nap hátralévő részében még egy darab keszeget sikerült a partra terelnem, semmi mást, pedig nagy reményekkel indultam neki a kalandnak, többet vártam, de így alakult. Erről senki sem tehet, legfeljebb én. Ahogy elnéztem, más sem fogott semmit. Ez a blokk így igen rövidre sikeredett sajnos. Persze nagyon örültem a kis amurnak és a szabadban töltött időnek is természetesen.

Időjárás

Az időjárásra nem lehetett panasz. Enyhe szél és napsütés jellemezte az egész napot. Az időnként megélénkülő szél még kellemes is volt a kora-nyárias melegben.

Összességében

Tulajdonképpen nem is tudom mire számítottam, igazából nem érzek csalódást. A tó hozta azt, amit olvastam róla itt-ott. Tetszésemet azonban mégsem nyerte el valamiért. Talán, hogy süt belőle mesterséges mivolta, szegte kedvem.

2018.04.30., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.