Füzespart horgásztó

Horgászat időpontja:2018.04.08.
Idén is elérkezett végre a pillanat, hogy keressek egy jó kis tavat és pecázzak egyet. Találtam is egy ígéretes vizet, ahol még sosem horgásztam, így kézenfekvő volt, hogy merre menjünk ezen a remek vasárnapon.

Érkezés a horgásztóhoz

A tó napkeltekor nyitja kapuit, így már viszonylag korán odaértünk. A húgom társaságában voltam horgászni, ezért a többesszám néha. GPS alapján mentünk és szinte végig aszfalton haladtunk, csak egy rövid átkötő földút lassított minket. A földút után ismét aszfalton haladtunk, egészen a tóig és innen fordultunk be rögtön a parkolóba 05:30 körül. Már voltak páran, készülődtek-szedelőzködtek. Mi is elindultunk az egyébként jól felszerelt halőrház (kávé, üdítők, sör, csali, rendes mosdó, zuhanyozási lehetőség stb.) felé, a napijegy ürügyén.

A horgásztó bemutatása

A 6 hektáros tavon lehet előre helyet foglalni, amit nagyon örvendetes kezdeményezésnek tartok és egyre több tavon tapasztalom ennek lehetőségét. Itt volt egy kis esemény, mert szombatra voltam beírva az 5-ös állásra, de vasárnap volt, így néztünk értetlenül. Pikk-pakk megoldották a dolgot minden gond nélkül és megkaptuk az 1-es faházhoz tartozó állást, ami még sokkal jobb is volt, mint amit látatlanba kiszemeltem. A füzespart elnevezés szerintem a tó délnyugati oldalán húzódó csemeteszerű fűzfák sorából származhat. A látvány így tavasz elején, amikor még nem szökkent szárba a nád és picit kopár a táj is, nem annyira felemelő, de amint szépen kizöldül sokat fog javulni a helyzet, ebben biztos vagyok. Sok munkát fektettek a partba, az tisztán látszik. A kialakított horgászállások kényelmesek és tágasak. Faházak, szaletlik, esőbeállók hivatottak a kulturált horgászatot biztosítani. A felszerelést 400 Ft-ért bérbe vehető nagyméretű, nagykerekű kiskocsikkal lehet kényelmesen bejuttatni a horgászálláshoz, melyet elegendő a nap végén visszavinni a helyére.

A horgászat

Az első és egyetlen szerelék 6-kor csapódott a vízbe 60-70 méteren. Itt gondoltam húzni aznap a halakat. Fő az optimizmus. Húgomnak ácsoltam egy kis úszós készséget, amivel leköthette magát, ha úgy támadt kedve. Fél óra sem kellett és füstölős kapásként jelentkezett a nap első hala. Pár perces fárasztást követően egy jó 5 kilós potyka került a merítőbe, jó erőben volt kora-tavasz ellenére. Kitettük a matracra, megszabadítottam a szakáll nélküli 14-es horogtól és gyorsan vissza is tettük a vízbe. Körvonala szép lassan szertefoszlott a mélység felé vett útjában. Egy új etetőanyaggal kísérleteztem. A Maros-mix által forgalmazott MethodBox ananászos változatával. Még otthon, indulás előtt előkészítettem. Csalinak egy sima szilikonkukoricát tűztem a csalitüskére, szintén ananászos ízesítéssel. A balra tőlünk horgászók annyit etettek, hogy tó vízszintje is megemelkedett szerintem a nap végére, de kapásuk nem volt egy sem. A nap további részében komolyabb, említésre méltó hal nem akadt a horogra, de sikerült még kiterelni jó pár uszonyost. Élvezetes, jó pecát zártunk.

Időjárás

Szeles idő volt ezen a napon, néha még talán hűvös is volt kicsit, de mostanában már szeretem is szelet, azt kell, hogy mondjam. A szélcsend nem kedvez a horgászatnak, mint ahogy az orkán erejű szél sem. Ezt a 10-30 km/h szelet találom pont megfelelőnek a tavaszi, nyári horgászatokhoz. Kissé felhős, de túlnyomórészt napos idő volt.

Összességében

Végeredményt tekintve egy kiváló horgászatban volt részünk. A táj lehetne picit vadregényesebb, de ebben a térségben az egyébként is ritkaságszámba megy. A tavat csak ajánlani tudom mindenkinek.

2018.04.30., avanember
Képgaléria
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.