Pontyfészek horgásztó

Horgászat időpontja:2018.05.20., 2018.06.03.
Rég jártam itt, sok minden változott azóta, de szerencsére csak az előnyére. Telefonos helyfoglalást követően egy vasárnapi napon, hosszú idő után újra ellátogattam erre a remek kis vízterületre.

Érkezés a horgásztóhoz

Mint fentebb már említettem, a tavon lehet helyet foglalni, amit nagyon üdvösnek tartok és valóban egyre több horgásztó él a lehetőséggel. Itt egy dolgot nem látok megoldottnak jelenleg, miszerint az éjszaka ott horgászó kollégák nem távoznak pontosan a záráskor és szeretnék meglovagolni még a hajnali időszakot is a nappalra érkező horgász kárára. Ennek tanúja is voltam sajnos, de nekem mákom volt, mert minkét alkalommal szabad volt a helyem.
Hajnal 6 előtt valamivel megérkeztünk a tóhoz, amely Gyálon található. Régi neve Garden lake horgásztó volt. Teljes tulajcsere történt. A személyzet nagyon barátságos és segítőkész.

Rövid pakolászást követően kiváltottam a napijegyet (2 500 Ft), majd becuccoltunk egy rövid sétával az állásig. Az autót a kijelölt parkolóban kell hagyni.

A horgásztó bemutatása

Utolsó látogatásom óta történt némi változás. A beülős, teraszos terület, ahol a napijegyet váltottam ki nem is létezett még anno. A helyfoglalásos rendszert újnak tekintem, nem tudom, hogy az új tulaj vezette be, vagy már régebbről van, de nagyon jónak tartom. A vízszint jelentősen megemelkedett, partja rendezettebb lett. Találni olyan helyet is, ahol egész álló nap árnyék van. Lehet kapni csalit, horgászbotot, horgokat, hideg innivalót is. Hajnal 6-tól nyit a tó nappali időszaka, de éjszakai horgászatra is van lehetőség. A büfé mellett található egy kulturált WC is, rendes angol WC, kézmosóval. Nekem nagyon megtetszett a hely. Ez már a második alkalom, hogy ide jöttem horgászni zsinórban. Ilyet ritkán szoktam. A tavat övező fás-bokros terület még vadregényesebb lett, ami szintén csak emeli a hely minőségét. A cuccok behordásához kiskocsi igényelhető ingyenesen.

A horgászat

Mindkét alkalommal ugyanazt a helyet foglaltam le, ami a parkolóhoz elég közel található. A becuccolást saját erőből oldottuk meg. Mindkét alkalommal szabad volt a hely, nem úgy, mint a 2-es álláson. Az első peca alkalmával olyan 7 felé jött valaki a 2-es állásra, de ott még mindig az éjszakai horgászok tartózkodtak, majd szép lassan pakolászni kezdtek. Én agyvérzést kaptam volna szerintem. Az új pecás két szál cigit elszívott és álldogált a kihelyezett kukák mellett, mire elmentek a helyéről. Ezt nem szeretném megtapasztalni.

Nos, volt némi fogalmam a fenékről ennél az állásnál. Tudtam, hogy körülbelül 20 méteren akadó van, így oda nem is dobáltam. Egyébként van egy medertérkép a tóról, jó információkkal szolgál, hogy merre érdemes dobálni.
Összetettem egy 4 méteres spicc botot és a feeder felszerelést. A feederrel távolabb horgásztam, nagyobb csalival, lévén rengeteg a kárász a tóban. Így arra sok mozdítás nem is volt. Illetve az első peca alkalmával tudtam fogni a nap vége felé 2 nagyobb potykát, de nap közben semmit. A második peca alkalmával szinte mozdítás sem volt rá egész nap. A spiccbot azonban remek szórakozást nyújtott. Kapkodtuk ki a tenyeres kárászokat 3-4 méterről, nagyon jól dolgozott a bot. Minkét alkalommal a kárászok uralták a napot, azonban a második pecán sikerült fognom egy compót is és a feleségemnek egy kisebb pontyot. Felváltva spiccbotoztunk. A nap vége felé nád szélébe próbálkoztunk, amikor is rettenetesen meggörbült a spiccbot, majd kiegyenesedett hirtelen és egy akkora burványlás, mit burványlás, örvény keletkezett és forgott előttünk bő 4 másodpercig, hogy csak néztünk letaglózva. A horog leszakadt, gyanítom egy amur lehetett a ludas. Nagyon sajnáltuk. Mindez kint a part mellett.

Bizonyára vannak szép halak a tóban, ez nem vitás, de ennyi kárász között nem könnyű megtalálni őket. Nem panaszkodom, eseménydús, élvezetes pecát zártunk, mindkét alkalommal, már várom, hogy újra kint legyek itt.

Időjárás

Meleg napos idő volt mindkét nap, de az állás, ahol horgásztunk olyan déltől már árnyékos területté vált. A második peca alkalmával egy kisebb front is lehetett, azonban az esőt megúsztuk, ami szelet hozott, pedig kifejezetten kellemes volt. 29-32 fok lehetett nap közben, reggel olyan 18-20.

Összességében

Nagyon jól éreztük magunkat. Kényelmes part, eseménydús peca. A második alkalommal a sógornőm gyerekei is kijöttek, okítottam kicsit az utókort. Családos pecásoknak is kifejezetten jó lehetőséget rejt a Pontyfészek horgásztó. A kisebbeket itt biztosan meg lehet tanítani horgászni, elültetni bennük a szenvedély magját.

Update 2018. július 15.

A tóban élő temérdek kárász szelektálása komoly feladatnak bizonyult. Azonban a kísérletezéseknek köszönhetően 2018. július 14-én közel 20 darab pontyot sikerült fognom. A legnagyobb 4 kilós volt. Egy darab kárász sem jött. Jelentem nem csak kársz él a Pontyfészek sporthorgásztóban. :)

2018.06.07., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.