Dinasztia horgászpark

Horgászat időpontja:2024.06.01.

Egy ismerősöm az idei állami jegy kiváltásakor valami akadályba ütközött, amiről nem Ő tehetett, így a bolttól egy idei évre szóló Dinasztia horgászparkos tiszteletjegyet kapott ajándékba. Mint kiderült és az értesüléseink helytállók, a tó mostanában nyitotta meg kapuit a horgászok előtt.

Érkezés

A tavat könnyen meg lehet közelíteni, mi Budapest felől az 51-es úton, Bugyi felé letérve érkeztünk. Szinte a vízig aszfaltút van kialakítva, a végén van némi jól járható sóderes földút. Még így a nagy esőzések közepette is gond nélkül be tudtunk menni. A tó hivatalosan 6-kor nyit, mi kicsit előbb érkeztünk, kb. 5-kor. Nem baj, majd várunk - gondoltuk. De a halőr nem csinált ebből problémát, jött és kinyitotta nekünk a kaput, jófej volt, köszönjük Neki. A jegyváltást követően a part mellett haladó szintén jó minőségű földúton becsorogtunk. A halőrházban lehet kapni etetőanyagot, némi csalit, innivalót és csokit is. Ezeket láttam hirtelen.

A tó

A 2-3 hektáros klasszikus bányató elsőre elég szép látványt nyújt, körbe van kerítve, szép tisztaság van, a part rendezett. Hol erdős rész, hol egy másik tó kerítése szegélyezi. Partját elég ritkás nádas szabdalja. A víz az első 5-10 méteren igen sekély, majd hirtelen mélyülni kezd. Úgy látszik, hogy lehetne még vagy 1 méterrel több víz a tóban, ennek okán a partról le lehet még menni a tó szintjére, ami néhol elég macerás. Jó lenne, ha több lépcső lenne kialakítva, ha már ilyen a part adottsága, vagy kellene még bele az az 1 méter vízoszlop. Akkor nem kéne lemenni, mert a víz a felső partig érne. A vízterület egyik-másik oldalán bójákkal elkerített területek voltak kialakítva, amiben szemmel láthatóan volt hal rendesen. Úgy láttam, hogy viszonylag sok horgászállás van kialakítva, némelyiknél filagória is található. Érkezésünkkor már voltak bent páran éjszakáról.


Horgászat

Én csak pergetni, illetve rablózni terveztem. Ismerősöm harcsázásra és békéshalazásra adta fejét. Rögvest konstatáltam, hogy az egyik kedvenc partszélben pergetős módszeremet ki kell iktatnom repertoáromból, az 5-10 méteres igen sekély partszakasz végett. Elsétáltam jobbra és balra is, hátha ott más, de nem. Ott is ezek a körülmények fogadtak. Nem baj, nem adtam fel, pergettem bentről. Próbáltam mindent. Körforgó, gumihal, twitch stb. Idő közben tudtunk fogni némi apróhalat a törésen spiccbottal, amivel megpróbáltam bentebb rablózni. Pár naphal folyamatosan bámult minket a sekélyesből. Ismerősöm is bevetette a szerelékeket. Közben feltettük a bográcsot is. A nap túlnyomó része teljesen eseménytelenségben telt. Nekem a benti rablós szerelékre volt pár kapás, de halat nem tudtam fogni, illetve az egyik pergetésem alkalmával egy szép, méretes sügér követte a műcsalit, de végül lefordult. Gondolom a sekély vízben már nem kockáztatott, meglátott. A békéshalas szerelék békésen szundikált a fenéken, nem sikerült halat fogni azzal sem, a harcsás cuccról nem is beszélve. Sajnos ezen a napon a tó nem jeleskedett horgászélményekben, de ez nem feltétlenül az "Ő" hibája. Ilyen a horgászat. Éjjel állítólag valakik fogtak 5 potykát, meg valami 22 kilós harcsát is. De ezt már hallottam az előző napokban is, szóval ez olyan sztori lehet, hogy aki kérdezi, azt a választ kapja, hogy előző éjjel. A szembe parton ugyanakkor szemtanúi voltunk egy kb. 2 kilós ponty merítésének. Az az egy hal tuti benne volt.

Időjárás

Ezen a napon elég hektikus időjárást kaptunk. Kaptunk hideget-meleget. Hol sütött a nap, hol szakadt az eső. Azt gondoltam pedig, hogy ez azért majd segít valamit rajtunk halügyileg, de nem. Ilyenkor beültem a kocsiba és kértem, hogy ne most csattanjon a karika. Imáim meghallgattattak.

Összegzés

Sajnos halat nem sikerült fognunk, de a kellemes környezet, ha nem is kárpótolt, de valamicskét csökkentett a rossz érzésből. A part kialakítása ezen az oldalon, ahol mi voltunk némileg kényelmetlen volt, el is fáradtam  a fel-lemászkálásban. Egyébként azért indultunk el a halőrháztól jobbra, mert a nap ott végig a hátunk mögül sütött volna. A bal part úgy látszott ennél kényelmesebb, de ott telibesütött volna egész nap a nap, azt nem akartuk. Ritkán jutok el egy-egy ilyen kockatóra, inkább a vadvíz az én terepem, de néha ez is belefér.

2024.06.01., avanember
Képgaléria
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.