Római horgásztó

Horgászat időpontja:2007.08.31., 2007.09.01.
A Római tó valóban tele van hallal és ezt a saját szemünkkel is tapasztalhattuk. Este, éjszaka, valamint nappal is folyamatos kapások jellemezték a tavat. Az körülöttünk lévő horgászok elektromos kapásjelzői valóságos szimfóniát játszottak, mely egy kicsit idegesítő is volt.

Elhelyezkedés

A tó Tata mellett, Tata és Agostyán között található. Amint Tatáról kiértünk és Agostyán felé vettük utunkat már érdemes figyelni a táblákat, mert hamarosan látható lesz a tavat jelző kis faoszlop.

Érkezés

Még éppen sötétedés előtt értünk ki a tóra, melyet rögtön szemügyre vettünk. Első látásra a tó nem okozott csalódást. Mivel hárman mentünk, olyan helyet kellett keresnünk, ahol egymás mellett tudunk horgászni. Ez nem is volt olyan könnyű feladat, mert a már kint lévő horgászok igen elszórtan horgászgattak és közöttük pont nem volt annyi hely, amennyi kellett volna. Ez a megállapítás persze nem volt igaz a vízben álló stégekre, mely szinte üres volt akkor. Sajnos a horgászállás autóval nem megközelíthető, így már a berendezkedés miatt is rendesen elfáradtam. A 24 órás jegy (4900 Ft) kiváltása után a stégek felé vettük az utunkat. Kiválasztottunk a számunkra kedvező három darab stéget és kipakoltunk. Nekiláttunk a horgászatnak. A horgászjegy egyébként igen drága és sajnos nem gondolnak azokra a horgászokra, akik nem viszik el a halat. Ez egyébként általánosságban elmondható az összes tóra. Tisztelet a kivételnek.

A tó

A vízfelület 12 hektár, melynek partján javarészt nádas, sás található. Ahol nem nádas van, ott homokosabb part, illetve faházak vannak. Faházból sajnos nincs sok, így foglalni sem tudtunk magunknak. Legközelebb októberre tudott mondani a tulaj szabad helyet. Egyébként egy barátomnak sikerült még idén egy faházas horgászat ezen a tavon és elmondása szerint igen jól fel volt szerelve a kis lak. (hűtő, hősugárzó, rádió, tv, ventilátor) Átlag mélysége a tónak 1,5-2 méter véleményem szerint. Elég sok benne az akadós rész, ami pár kellemetlen pillanatot okozott számomra. Körülbelül két szerelékem veszett oda sajnálatos módon. A víz egyébként szép tiszta volt. Hajnalban a víz felett megjelenő köd is különösen szép látvány volt.

A tavon igen kényelmes a horgászat. A stégek tiszták és a part is. Ha a stégeket, vagy a faházakat választjuk nem árt, ha van nálunk rod-pod, de az ágasokkal is ellehet boldogulni. A büfében lehet kapni csalit, szendvicset, kávét, szeszes italt és van egy kulturált WC is.

Horgászat, kapások

Leginkább a fenekező módszert részesítettük előnyben, azonban kipróbáltam a feederezést is most először. A fenekezéshez és a feederezéshez is a honlapon leírt "A fenekezés (szerelék készítése 3)" módszert alkalmaztam. Már estefelé megjelentek az első kapások. Több 2-3 kilós pontyot és egy közel 3 kilós amurt fogtunk összességében. A feederezéssel sikerült egy 2,5 kilós pontyot fognom, de még nem tudtam megfelelően elsajátítani a módszert. Így csak akkor tudtam, hogy kapás van, amikor a dob elkezdett peregni erőteljesen. Az úszózást nem próbáltuk. A kapások egyébként a nap minden szakában jelentkeztek, néha volt egy kis szünet ugyan hajnal 2-3 felé, de általánosságban nem unatkoztunk. Reggelre, mikorra már minden erőnk elfogyott nem annyira sikerült fognunk semmit, de a körülöttünk lévő horgászok, (akik addigra már ellepték az egész stéget) folyamatosan fogdosták a szép pontyokat és amurokat megállás nélkül.

Összességében

A tó egy remek élménnyel gazdagította horgász pályafutásunkat. Annak ellenére, hogy a szolunáris naptár az év legrosszabb napjainak titulálta az adott napokat nem maradtunk zsákmány nélkül. Sőt. Erre a tóra szinte biztos, hogy visszatérek még, mert nem ritka benne a kapitális példány sem és szeretnék fogni valami nagyobbat is. Mikor indultam kifelé a tóról az egyik horgásznak egy jókora kapása volt és mikor bevágott egyből megfeszült a bot erőteljesen. Látszott, hogy valami komoly van a horgon. Néztem az akciót két percig, (gondoltam majd lefotózom a végeredményt) de leakadt a hal, vagy leszakadt az előke sajnos. Így ért véget a horgászatunk.

2007.09.03., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.