Pörköltes csali és etetőanyag házilag

Jimy írásán felbuzdulva gondoltam én is megosztom veletek az egyik titkos fegyveremet a sok közül. A dolog igényel ugyan egy kis tennivalót, de megéri.

Kellékek

Daráló, kés, szita, tál, befőttesüveg(ek), sütő - tepsi, evőkanál, cukor, kenyér, nyers szotyi, idő, pénz, türelem, pörköltes etetőanyag.

Beszerzés

Nos az első fázis, hogy szerezzünk be 1kg napraforgómagot, azaz szotyit. Lehetőleg olyat, ami nincs megpörkölve, sőt csak olyat. Ehhez a legkönnyebben a piacokon juthatunk hozzá. A szotyi birtokbavétele után vegyünk egy kg jófajta kenyeret is, valamit egy kg kristálycukrot. Persze a kenyérből és a cukorból nem kell ennyit elhasználnunk, de kisebb kiszerelésben nem kapható. Cukrot is csak akkor vegyünk, ha otthon nincs belőle. Vennünk kell még 1 zacskó pörköltes etetőanyagot is. (Maros, Tímár)

A művelet

Első lépésként pörköljük meg a szotyit a sütőben. Ez véleményem szerint 10-12 perc, de érezni és látni is fogjuk, hogy jó-e már. Pörkölés közben nézzük meg a kenyér funkcióját. Vágjuk fel szeletekre, majd a belét távolítsuk el. A fennmaradó héjat vágjuk fel kockákra. Készítsünk kisebb, illetve nagyobb kockákat is. Közben a szotyi minden bizonnyal elkészült. Az egyik legfárasztóbb művelet következik. A szépen megpörkölt szotyit le kell darálnunk. Én ehhez kávédarálót szoktam alkalmazni. Minden adag ledarálása után egy tésztaszűrővel leszitálom egy nagy tálba a ledarált anyagot, hogy megszabaduljak az egyben maradt héjtól. A műveletek végén kapunk egy tál finom szemcséjű darálmányt. Most vegyük elő a befőttesüveget, majd helyezzünk bele annyi kenyérkockát, amennyi még nem szorul benne, de mégis tele lesz tőle. Egy evőkanál kristálycukrot adjunk hozzá és 4-5 evőkanál szotyidarát. Következő lépésként zárjuk rá a fedőt a befőttesüvegre és jól rázzuk össze, jusson az anyagból mindenhova. Miután végeztünk ezzel a cselekménysorozattal, hagyjuk állni 2 napig minimum. Én 1-2 befőttesüveggel szoktam készíteni egy-egy alkalomra. A fennmaradó szotyidarát zárjuk el lehetőleg légmentesen.

Az etetőanyag elkészítése a csalihoz

Ez nem igényel különösebb munkát. A megvásárolt pörköltes etetőanyaghoz adjuk hozzá a légmentesen elzárt szotyidarát. Ezt én a horgászat előtti estén szoktam kivitelezni általában. Ha több zacskó etetőanyagunk van, akkor osszuk el megfelelően a darát. Nem kell túl sok bele, de azért minimum 1-2 maroknyi nem árt.

Konklúzió

Többször is bevetettem már ezt a csali - etetőanyag párost és eddig még nem hagyott cserben. Akkor nem viszek magammal belőle, ha valami oknál fogva képtelen voltam elkészíteni azt. Leginkább a ponty és az amur szereti, de sajnos a kárász is. A horogra simán feltűzöm mindenféle trükk nélkül. Azért is fontos, hogy jó kenyeret vegyünk, mert az biztosan nem fog lejönni róla, csak ha már nagyon szétázott.

2007.08.07., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.