Bicskei horgásztó

Horgászat időpontja:2014.05.21.

Lehetőségem nyílt egy hét közbeni pecára, így mindenképpen olyan tavat kellett keresnem, ami nyitva van ekkor. Pár perc keresgélés után a Bicskei horgásztóra esett a választásom.

Érkezés

Telefonos egyeztetést követően elindultam Bicske felé hajnali 5 órakor. A tó 6-kor nyit, de szerettem volna kicsit előbb odaérni, hogy szemügyre vehessem a terepet, plusz fel kellett pakolnom az új szerzeményemet, amellyel gyerekjáték lesz a nagyobb távú cipekedések kiküszöbölése. Nos, 5:45 körül meg is érkeztem, Budapest felől az 1-es úton haladva érhetjük el a tavat, a Bicskét jelző tábla után pár méterrel. A tó az útról is kiválóan látszik, gyakorlatilag az út mellett van. Lekanyarodva egyből a tó parkolójában találjuk magunkat, amely mellett ott a halőrház is. Kis várakozást követően meg is érkezett a halőr és már lehetett is kiváltani a napijegyet. Én sportjegyet vásároltam, amely ekkor 2.100 Ft-ba került. Beikszeltem a fogási naplóba a megfelelő rubrikát egy kölcsönkapott tollal és már araszoltam is be a tó túlsó végébe, hogy a sekélyebb, de ugyanakkor melegebb területet horgászhassam meg. Ez jó stratégiának bizonyult, így a nyár elején. A több héten keresztül tartó rekkenő hőségben már inkább a mélyebb vizeket kell meghorgászni majd szerintem. Jó 10 perc alatt elérkeztem a számomra megfelelő helyre. A feederbotok elfértek keresztbe, dobni is lehetett a fáktól. Az odáig tartó úton több remek helyet is láttam, de én a végébe akartam menni. Szétpakolásztam és megkezdtem a horgászatot.

A tó

A 7ha területű víz már elsőre is remek látványt nyújt. Telis-tele nádasokkal, fákkal, bokrokkal. Igazán szép terület. Kényelmesen el lehet jutni a horgászállásokig. Autóval nem lehet bemenni, viszont van kiskocsi a cuccok behurcolására. Az 1-es főút egyik oldalán a tó, a másik oldalán egy kis bolt található, így üdítő, ennivaló simán megoldott, ha nem visz magával az ember semmit, de ez véleményem szerint igen ritka. Tehát a lehetőség adott. A tó belső oldalán található a Szent László patak, majd az követően egy másik tó is. Mint azt megtudtam ez a másik tó a nevelde. A patak partja végig nagyon vadregényes, de egy kis ügyeskedéssel meghorgászható. A szomszéd horgász hölgytől tudtam meg, hogy abban a kis patakban lehet fogni snecit, kis kárászt, apró keszegeket, ha csukázni szeretnék a nagyobb tavon. A tópart főút felőli oldala végig napsütötte az első perctől kezdve, így örültem is, hogy nem oda mentem. A túloldal keleti fekvésű, így a hátam mögött kelt a nap, amit a mögöttem húzódó növényzet szinte teljesen leárnyékolt. 11-12 óra felé kezdett kibújni a fák árnyékából, így fel kellett állítanom az ernyőt. Innentől végig odatűzött a nap, de az ernyő megmentett, no meg a folyamatos enyhe szél is a segítségemre sietett, ami a vége felé igen-igen erős lett. Néhol egészen sok a fű, így hajnaltájt simán átázhat a cipőnk, ha nem vigyázunk. Az 1-es főút közelsége folyamatos zúgásként van jelen. Kamionok és autók hada száguldozik rendületlenül, ami néha kicsit zavaró, de megszokható a jelenség.

Horgászat

A 6:45-kor ment be az első szerelék a tóba. Már így is késésben voltam, de nincs mit tenni, a 6-os nyitás az 6-os nyitás. Két darab kukoricával csaliztam, mézes etetőanyagot használtam, melybe szórtam egy kis kukoricát, csontit és büdösebb, apró szermű halas pelletet is. A pelletet legközelebb összetördelem, mert így néha nehéz volt az etetőanyag használata. 10 perc sem telt el és máris jelentkezett az első kapás. Elég jó erőben lévő hal volt a túl végen. Pár perces fárasztást követően, egy 2,5kg-os tükröst merítettem. Ezt most le is mértem, majd a gyors fotót követően már engedtem is el. Rögvest dobtam is a szereléket vissza. Szerettem volna csukát is fogni, így idő közben próbálgattam sneciket, kisebb kárászokat fogdosni, de semmi sem jött. Ellenben a tenyérnyi keszegekkel és kárászokkal. Sajnos azokkal nem tudtam úszóra csalizni. A szomszéd ekkor jött át érdeklődni. Addigra én már a 6. potykámnál jártam, mire Ők még semmit sem fogtak, ki is kerekedett a szeme. Javaslatára Szent László patakban próbálkoztam meg kisebb egyedek után kutatni és láss csodát sikerült. Kerek kettő perc alatt meg is fogtam két egész kicsi kárászt. A patak meghorgászása nem volt egyszerű, kis tereprendezést is véghez kellett vinnem hozzá, de megérte. Csukát azonban nem sikerült fognom. Próbáltam a nád előtt, próbáltam beljebb, ilyen-olyan eresztékkel, de semmi. Pontyból 13 darabot, míg egyéb halakból 9 darabot sikerült akasztanom, lényegében egy bottal, mert a másik szinte végig csukára volt bedobva, talán az utolsó 1-2 órában hagytam abba és dobtam be a másik feedert. A kisebb sneciket és az úszóval fogdosott halakat nem számoltam, pedig abból is volt szép számmal. 17 óra magasságában kezdtem szedelőzködni, jelentős mértékben elfáradtam.

Összességében

A tó rendkívüli módon elnyerte a tetszésemet, remek napot zártam. Ha lehetőségem lesz rá, akkor biztosan visszatérek még ide, de talán még hátrébb fogok próbálkozni, de akkor is a patak felőli oldalon, valahogy az nekem szimpatikusabb. 17:40 felé kikanyarodtam a parkolóból és elindultam hazafelé.

2014.05.23., avanember
Kapcsolódó írások
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.