Carplove Horgász és Pihenőpark

Horgászat időpontja:2014.06.06.
Régóta keresek olyan horgásztavat, ami nemcsak szép, de közel is van, és valódi horgászélményt kínál. Már majdnem lemondtam arról, hogy Budapest közelében találok ilyet, amikor rátaláltam a Carplove Parkra Gödöllő és Isaszeg között.

Érkezés

Szándékosan pénteki időpontot választottam, mert attól tartottam, hogy a háromnapos hétvége és a várható szép idő tömegeket vonz a partra, amit el akartam kerülni. A tó a vártnál is gyorsabban, mintegy félóra alatt elérhető Újpestről, ezért már 5:45-kor megérkeztem a bejárathoz. Bár a tó nyáron 24 órában nyitva van, a kaput zárva találtam, és pontban 6-kor nyitották ki. Alapvetően a kisebb tavakra készültem, de próbaképpen megkérdeztem, hogy van-e szabad stég a Bigponty tavon, így végül oda váltottam jegyet.

A tavakról

A tórendszer a Rákos patak víztározójából lett kialakítva, és gátakkal egy nagyobb, körülbelül 4 hektáros, és két kisebb 1-1,5 hektáros tóra lett szétosztva. A tavak neve Bigponty, Rocky, illetve Bumeráng tó. Van ezen kívül egy nagyon kicsi, Szórakozta-tó nevű tavacska, de az még nem üzemel. A tavak régóta horgásztóként üzemelnek, de januártól új tógazda van, aki végre halat is tett a vízbe, nemcsak a pénzt szedi be a horgászoktól. A tavak mesterségesek ugyan, de régi víztározóról van szó, így a víz és a part ma már természetes állapotot mutat. A partot nádasok, vízbe nyúló fák, bokrok tagolják. A tórendszert keskeny, de sűrű erdősáv veszi körbe, helyenként padokkal, tűzrakó helyekkel. A kisebb tavakon a partról, a Bigponty tavon kizárólag a nyolc, telefonon lefoglalható stégről lehet horgászni. A nagy tó emiatt nagyon kényelmesen horgászható, minimális az összeakadás veszélye. A halőr elmondta, hogy még négy stéget terveznek építeni, de többet semmiképp sem. Szerintem annyi még elfér anélkül, hogy zavarnák egymást a horgászok. A part mindenhol nagyon szépen rendben és tisztán van tartva. A parkoló közvetlenül a tavak mellett található. Innen mindegyik horgászállás könnyedén megközelíthető. A pakoláshoz kézikocsikat biztosítanak külön térítés nélkül.

A mozgáskorlátozottak a Rocky és a Bumeráng tavak közötti gátra be is hajthatnak a ki- és bepakolás idejére. Kizárólag sportjegy váltható, a kisebb tavakra, nappalra 2.000, a Bigponty tóra 3.000 Ft-ért. Nyáron van éjszakai és 24 órás jegy is. Ha valaki halat is vinne haza, akkor azt ki kell fizetni. A 4 kg-nál nagyobb példányokat pedig természetesen vissza kell engedni. A halállomány főleg pontyokból áll, de van amur, keszeg, kárász, és rablóhalak is. A kisebb tavakban 1,5-4 kilós pontyok vannak, a Bigponty tóban 6-17kg közötti pontyok és amurok.

A horgászat

Háromnegyed hétig tartott, mire sikerült minden felszerelnem, megfelelően elhelyeznem a stégen, és bedobhattam. Egyik botomra pelletet csaliztam, a másikra bojlit. Ezeket próbáltam különböző ízekben a nap folyamán. Eleinte a pellet mellé néhány csontit is fűztem, de később levettem, mert meguntam a kárászokat és a keszegeket kifogdosni. Nagyobb halra pályáztam. A pelletre ritkultak a keszegek, de így is jött óránként legalább egy. Fél 11 körül viszont a bojlival csalizott botom jelzett. Bevágtam, és rögtön éreztem, hogy nehézsúlyú ellenfél van a zsinór végén. Elkezdett menni rögtön keresztbe, bele is keveredett a másik botom zsinórjába ahogy kell. Felemeltem a felkapó kart, hadd vigye, majd kibogozom valahogy. Szerencsére viszonylag hamar rábeszéltem, hogy jöjjön ki a part közelébe, itt viszont nagyon ragaszkodott a vízhez. Sehogy sem akart a felszín közelébe sem jönni. Csak a sziluettjét mutatta, láttam, hogy nem kicsi. Attól szerencsére sikerült visszatartanom, hogy a stég alá és a nád közé bemenjen. Nagyon óvatosnak kellett lennem, mert 23-as feederzsinórral horgásztam. Végül mintegy 40 percig kellett győzködni, hogy levegőt vegyen.

Épp arra járt az egyik halőr fiú, és felajánlotta, hogy segít meríteni. Nem tiltakoztam, mert féltem, hogy az összeakadt zsinórok miatt esetleg beszakítja a zsinórt. Nem a szereléket sajnáltam volna, hanem őt, mert elpusztulhatott volna. Együttes erővel partra segítettük, és megmértük, majd lefotóztuk. 8,7 kg-t nyomott. Fotózás után érzékeny búcsút vettem tőle, és visszatettem a vízbe.

Összegzés

Végül összesen 10-12 keszeget és kárászt fogtam, valamint a nap királyát, a pontyot. Eredményes, és élmény dús nap volt. Miután bepakoltam az autóba, körbejártam a kisebb tavakat is. Készítettem néhány képet, és beszélgettem a többi horgásszal, hogy nekik milyen napjuk volt. Általában mindenki több pontyot fogott, 1,5-2kg körülieket. A gáton horgászó spori, maconkai versenyző, igen profi, rakós felszereléssel, épp a szemem előtt húzott ki egy potykát, a sokadikat aznap. Biztos, hogy nem utoljára voltam ezen a tavon, és jó szívvel ajánlom mindenkinek.

2014.07.02., Lazac
Kapcsolódó írások
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.