Ezersziget horgásztó

Horgászat időpontja:2017.04.01.

Életem legmozgalmasabb horgászatát sikerült megélnem Nézsán, az Ezersziget horgásztavon. Reggel 7-től délután 4-ig több mint 40kg halat fogtam, amelyekből 7 ponty volt 5,20-7,60kg közötti súlyban, valamint rengeteg kárász, azokat már nem is számoltam. Már többször jártam ezen a tavon, azonban tavaly új tógazdák kezébe került a víz és azóta annyi pozitív változtatást vezettek be, hogy szerintem az ország egyik legjobb tavává vált.

Érkezés

A tó Pest Megye és Nógrád határán van, Észak-Pesttől az M2-esen kb. 50-60 perc alatt megközelíthető. Természetesen éjszakai horgászat is van, de a kaput szigorúan 6-kor nyitják. A kerítésen belül, a halőrház körül lehet leparkolni. A kocsit itt kell hagyni, és jegyváltás után kézikocsival lehet behurcolkodni. Ezért nem kell fizetni, de hétvégén, mikor telt ház van, akkor vissza kell hozni. Aki legalább 24 órás jegyet vált, és sátrat, meg sok cuccot visz, az beállhat autóval a horgászhelyhez, de utána ki kell állni a parkolóba. A félnapos jegy a honlap szerint hét közben 2.000, hétvégén 2.500Ft, de tőlem eddig még mindig csak 2.000-et kértek. A honlapon van egy "Foglalás" menüpont, ezt igen kevés helyen láttam még, de nagyon hasznos. A tó 16 db 2 állásos horgászhelyre van osztva, amelyet a térképen jól be lehet azonosítani. A foglalási menüben azonnal látod, hogy az adott napon melyik hely foglalt, melyik szabad, és melyik félig foglalt. Így nem kell tolakodni a jó helyért, csak időben gondoskodni a lefoglalásról.

A tó

A tó kb. 4 hektáros. Az alakja egy háromszögre hasonlít. A keskeny részét a matchbotos és a rakós botos horgászok kedvelik, a szélesebb részén feederes, bojlis horgászok pecáznak. A közepe szigetekkel tarkított, ezekről kapta a tó a nevét. A mélysége 1,6-1,8m. Mesterséges tó, egy patak táplálja. A parton jól el lehet helyezkedni, mert teljesen sík kb. 3m szélességben, a vízszint pedig vízállástól függően 20-50cm-re van a parttól. Magas gát veszi körbe a tavat, a gát tetején a van néhány tetővel fedett kerti pad is, továbbá tűzrakó helyek, mobil WC-k. A horgászállások határai ki vannak táblázva, minden horgászálláshoz pontybölcső !!! tartozik. A jegyváltáskor pedig a kezedbe nyomják a halmérő hálót, amivel a mérlegelés, fertőtlenítés után a halat kíméletesen visszaengedheted a vízbe. A tó eddig sem volt szegény pontyokban, az amur állománya pedig kifejezetten figyelemreméltó. Március végén azonban tovább bővítették a pontyok állományát: összesen 330db új lakó érkezett, átlag 7kg súlyban.

Szigorú szabályok vannak érvényben a halak védelme érdekében. Fonott főzsinór és dobóelőke használata tilos, és elhagyós szereléket kell használni. Ez azt jelenti, hogy a kosár felett nem lehet semmilyen ütköző, hogy zsinórszakadás esetén a kosár lecsúszhasson. Érdekes módon a szakáll nélküli horog nem előírás, de a halakkal törődő horgász manapság már azt használ.

A tó és a környezete nagyon szép. Egyetlen dolog zavaró, ez még az előző tógazda hibája: a partvédelem beton térkövekből lett kialakítva, de szerencsére a legtöbb helyen már benőtte a növényzet.

A horgászat

Az idő és a víz hideg volt még, ezért hidegvízi method mixszel készültem, és gubancgátló csövekkel meghosszabbított, XL méretű 30g-os flat method kosarakkal, 8cm-es fonott horogelőkével, 10-es szakáll nélküli horoggal, csaliként pedig csalitüskére tűzött gumikukoricával. A tóban rengeteg kárász is van. Máskor annyira zavaróak voltak a kárászok, hogy nem tudtam miattuk pontyot fogni, és egy idő után levettem a method kosarat, és feltettem helyette hagyományos drótkosarat és nagyméretű pelletet. Most azonban elhatároztam, hogy kitartok a method mellett. Megérte. A reggeli órákban most is annyi kárász kapás jött, hogy eleinte be sem tudtam dobni csak az egyik botot. Aztán egy idő után szerencsére elkezdtek ritkulni a kárászok, és fél 10 körül megjelent az első ponty. Egyike az újonnan betelepített nagytestű pontyoknak. Ezek 3 nappal korábban kerültek a tóba, és még teljesen szüzek voltak, soha láttak horgot. A tógazda szerint az első napokban a szállítás okozta sokk miatt nem táplálkoztak. Én azonban úgy tűnik a legjobbkor érkeztem, mert addigra lenyugodtak, és meg is éheztek. Délután 4-ig összesen 7 pontyot szákoltam meg. Egyet elszalasztottam, sikeresen kirázta a szakáll nélküli horgot. Ő nyert. Jött még néhány kárász is, egy idő után már nem is számoltam őket. Etetni semmit nem kellett, csak annyi etetőanyag fogyott, amennyit a kosárral bedobtam. A víz még hideg volt, a halak keveset mozogtak. Azt tapasztaltam, hogy ha jó helyre dobok, akkor 5 percen belül kapás van, ha nem, akkor hiába ülök mellette, meg se mozdítják.

Időjárás

Látszatra szép tavaszi idő volt, de hideg, és a szél is meg-meglódult. A dzsekit egész nap nem tudtam levetni. Szerencsére a halak mozgattak, így nem fáztam.

Összességében

Életem talán legsikeresebb horgászata volt ez a nap. Jókor voltam jó helyen. De akik azóta oda járnak azok sem panaszkodnak. Mióta átvették az tógazdák, rengeteget fejlődött a tó. És még folyamatosan fejlesztik, ahogy anyagilag bírják. Csak ajánlani tudom. Most szombaton, május 20-án is oda készülök. Ha valakinek van kedve csatlakozni, szívesen látom.

2017.05.17., Lazac
Kapcsolódó írások
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.