Nyári balinozás

Nálam a nyár egyik slágerhala a balin. Szeretem, mert sportos, sok van belőle és amikor odavág az semmihez sem fogható.

A balin egy ragadózó hal, ha esetleg valaki nem ismerné. Érdekes módon a pontyfélék családjába tartozik. Nem rendelkezik fogakkal. Rendkívül gyors és nagyon jó a látása, rafinált egy hal.

Módszer: pergetés

Véleményem szerint pergetéssel a legélvezetesebb kergetni a balinokat. Sokféle csali és csalivezetési technika létezik, mindről nem is tudok érdemben nyilatkozni, csak amelyeket magam is ismerek és alkalmazok.

A lefogósabb balin csali a salmo thrill, de újabban a HFL popperjei is beválni látszanak. A thrill többféle méretben létezik. A 4 és 5-cm-es változatok adták eddig a legtöbb halat, ritkábban a 7 cm-es. Kétféle módszerrel húzom. Egy gyorsabb vontatással és amelyre a napokban találtam rá: a rángatással. Jelenleg a rángatós verziónak nincs párja, szinte el sem hiszem.

A vontatós módszer, ahogy a nevében is benne van annyi, hogy beérkezés után egy bizonyos állandó sebességgel bevontatom a csalit. Ez alkalmanként lehet baromi gyors tempó is, néha ki is pattan a vízből a wobbler, van amikor ez kell a sikerhez. Néha lassabban húzom, ekkor a mélyebb rétegekben járok, ez ritkábban ad halat.

A rángatós módszerre úgy találtam rá, hogy véletlen rádobtam a wobblert egy nagy, úszó hínárkupacra. Picit meg kellett rántani a csalit, hogy elengedje a növényhalmaz. Mikor kiszabadult éreztem, hogy volt még rajta némi zöldség és bele-bele rángattam, hogy elengedje. Ekkor vágott rá a hal. Majdnem kiverte a botot a kezemből. Szépen kitereltem, megszákoltam stb. A következő dobásokat rendre így vezettem. Kis túlzással folyamatosan adta a halat. Gondolom a megugró, megijedő táplálékhalat sikerült leutánoznom. Azóta ez a fő módszerem, mostanában nem volt olyan nap, hogy ne fogtam volna vele balint. Tudom, hogy léteznek twitch csalik, de a thrill nem olyan. Ezt nem jutott eszembe így vezetni és mégis ez vált be.


Módszer: élő kishal (élettelen állapotban)

Többféle módon alkalmazom. Sima úsztatással a felszínen, vagy lesúlyozva fenéken.

Az úsztatáshoz szoktam használni balingolyót, mert így távolabb tudok dobni és könnyebb a felszín közelében tartani a csalit. Nem mondanám tuti módszernek, de azért adott már halat.

A lefenekezett technika egy pici gubancgátló csőből áll, melyre teszek egy, a területnek megfelelő ólmot, majd egy előkére felfűzöm a halat. Sikeressége az előző módszerhez hasonlatos. Adott már szebb halakat ugyan, de nem a kedvencem. Egy biztos, kényelmes módszer.


Módszer: kenyér úsztatás

Az egyik legsikeresebb módszer, a pergetéssel vetekszik. Egy kb. 1x1-cm-es kenyérkockát felteszek egy kisebb horogra. Lehet közvetlenül tűzni, vagy szilikongyűrűvel. A kenyér alsó része a legjobb. A kenyér héja is kell és némi fehér rész. Ha a csali a víz alá süllyed cserélni kell, akkor már nem fog rámenni a hal. Néha egy kisebb technopufit is rakok a horogra, hogy tovább lebegjen. Ehhez is lehet balingolyót alkalmazni a távolabbi dobások érdekében, de lehet minden nélkül közvetlenül a főzsinórra kötött horoggal is dobni. Ilyenkor egy dobás előtt egy pillanatra belemártom a feltűzött kenyeret a vízbe, hogy kapjon egy kis súlyt és lendítek egy finomat. Ez olyan helyen a legjobb, ahol van sodrás.


Amit még fontosnak tartok leírni, hogy minden módszerhez fluorocarbon előkét használok 30-60 cm között és a módszernek megfelelően 16-26-os vastagságban.

Én ezeket a módszereket szoktam alkalmazni balinozáshoz és nem eredménytelenül. Remélem tudtam pár tippet adni. Görbüljön!

2022.08.15., avanember
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.