Préri horgásztó

Horgászat időpontja:2009.05.08.
Édesapámmal úgy döntöttünk, hogy már elegünk van a téli tespedésből és elmegyünk horgászni a törzshelyünkre a Préri tóra. A május 8. napot néztük ki magunknak, ez egy pénteki nap. Ha tehetjük, mindig pénteken megyünk, mert hétvégén mindig nagyon telt ház van a tavon.

Érkezés

Jó korán elindultunk, hogy a reggeli nyitásra odaérjünk, és még válogatni tudjunk a horgászhelyek között. Még a nagybátyám is velünk tartott. Jól telepakoltuk az autót a cuccainkkal én már alig fértem be. Egész úton az ölemben tartottam a horgászládámat, ami azért elég tekintélyes súllyal rendelkezik. A fent említett kálváriák után szerencséden megérkeztünk negyedhétre. Sajnos így már voltak előttünk és el is foglalták már azt a helyet, ahol mi szeretünk volna horgászni, na de semmi baj, mert volt még bőven hely. A napijegy megvásárlása után a nagy tavon a büfével szembeni oldalon találtunk magunknak helyet, a tónak a közepe táján. Szerencsére alig voltak szomszédok így bőven volt helyünk. Úgy tűnt, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk, mert kellemes szellő és verőfényes napsütésben volt részünk. Körülbelül fél nyolc körül bevetettük a horgainkat. Mi általában egyszerű fenekező módszerrel horgászunk, ez azt jelenti, hogy a főzsinóron egy gubancgátlós etetőkosár és utána a szerelék végén egy 4-es, vagy 6-os horog. A csali a szokásos hagyományos: giliszta, csonti, különböző ízesítésű kukorica, pufi és végszükség esetére a családilag kikísérletezett csoda csali :).

Kapások

Miközben vártuk az első kapást körbenéztünk, hogy mi változott a tavalyi évhez képest. Örömmel konstatáltuk, hogy az igényességükből a tulajdonosok nem engedtek, gyönyörű tiszta volt minden. Kulturáltak és tiszták voltak a WC-K, amelyek a nagy tó mindkét végén találhatóak, tehát nem kell a világvégére gyalogolni, ha valakire rájön a szükség. Ívó kutak vannak kialakítva körülbelül 50 méterenként. Az esővédő házikók is gyönyörűen rendbe voltak téve, sőt az újonnan kialakított bojlis tavon (amit a télen alakítottak ki) új esővédővel ellátott horgász helyek lettek építve. Itt minden horgászhely mellet van ívó kút is igaz, de ide külön napijegyet kell vásárolni, ami 3500 Ft, de ebben a tóban csak 5 kiló feletti halak vannak

Az első kapás úgy 9 óra körül történt, egy igazi heves gyors pontyos kapás volt. Gyorsan bevágtam neki és 5 perces fárasztás után egy szép 3,5 kg-os pontyot sikerült a merítőbe csalogatnom. El is tettük, mert a bejáratnál megkért a recepciós hölgy minket, hogy azt is tegyük el, amit nem akarunk elvinni, mert szüksége van az étteremnek a halakra. Nagyon örültem, hogy ilyen gyorsan megjött az első fogás, mert általában délután szokott beindulni. De mint kiderült kicsit túl korai volt az öröm, mert innentől kezdve egészen délig szinte semmi mozdítás nem volt, pedig a halak az orrunk előtt ugráltak. A következő fogás déli 12 órakor jött. Édesapám botján jelentkezett egy kis pedzegetés után egy hirtelen húzás. Bevágás után édesapám azt hitte, hogy nem sikerült a fogás, de amikor közelebb ért már érezte, hogy van valami. Egy szép 0,5 kg-os kárászt sikerült akasztania. Ez után nem sokkal a nagybátyám kapásjelzője kopogott a boton jelezve, hogy nem kis halacska lesz az ellenfél. Így is lett, mert a mérés után kiderült, hogy 4,5 kg-ot nyom az a szépséges potyka, amit sikerült megszákolnunk. Ezután hosszabb csendesebb idő következett, amit kis szunyókálással szerettünk volna eltölteni, de sajnos ebben megakadályoztak a szomszédságba letelepedő italozó harsányan hangoskodó horgásztársak, akik nem voltak tekintettel senkire. Nem is értem minek jöttek, mert nem is nagyon horgásztak csak vedelték a piát. Az ilyen miért nem kocsmába megy, ha bulizni akar? Én se megyek horgászni diszkóba. Rendkívül idegesítettek, de szerencsére 2 óra múlva elhúzták a csíkot. Miután elmentek a nagybátyám még akasztott egy kárászt és egy szép keszeget. Aztán olyan 4 óra tájban épp az egyik botomat csaliztam, amikor akkora kapásom volt, hogy lerántotta a botom az ágasról és húzta a víz felé, de szerencsére még a vízbe esés előtt sikerült elkapnom és bevágnom neki körülbelül 10 percig küzdöttünk, de végül győzött az emberi akarat és sikerült a hálóba terelni egy 3 kg-os pontyot, ahhoz képest, hogy kisebb volt, mint az előző sokkal jobban küzdött. Eztán viszont semmi nem volt már egész nap így fél hat kor elkezdtünk összepakolni és hazaindultunk.

Összességében

Nagyon jól éreztük magunkat igaz, hogy kicsivel nagyobb hal aktivitásra számítottunk, de így is szuper volt. Minden kedves kezdő és haladó horgásztársamnak ajánlani tudom ezt a helyet, mert a halfogás szinte garantált.

2009.05.11., Don Leo
Kapcsolódó írások
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.